Beschoten olifant in Zimbabwe zocht hulp bij deze dierenarts

Kan een olifant een schot is zijn kop overleven? Een dappere olifant in Zimbabwe weigerde te sterven en zocht hulp bij een dierenarts in het nationale park Mana Pools.

De olifant is kwestie heeft waarschijnlijk wekenland rondgelopen met een kogel is zijn kop. Men vermoedt dat hij was beschoten door stropers. Een kogel raakte zijn kop en toen hij in doodsangst probeerde te vluchten is hij door de stropers ook nog eens in zijn zij geraakt.

Op zoek naar hulp

De organisatie Aware Trust beschrijft hoe de olifant zelf de auto van de artsen benaderde. Het was alsof hij wist dat ze de intentie hadden om hem te helpen met zijn verwondingen.

En dat was ook precies wat er gebeurde. Het team maakte zo snel mogelijk een röntgenfoto, om daarna direct de wond schoon te maken. Dit was geen eenvoudige klus, want de wond was oud en zwaar geïnfecteerd geraakt. Tijdens het schoonmaken kwam er enorm veel troep uit de etterende wond.

Een kogel was in zijn schedel teruggevonden, maar deze kon volgens de artsen beter niet verwijderd worden. De olifant heeft het kunnen overleven omdat de kogel met veel geluk net niet zijn hersenen had geraakt. Hierdoor had het intelligente dier de kans gekregen om de aanval te overleven en te beginnen aan een lange zoektocht naar hulp.

Zijn herstel verloopt voorspoedig. Tour operators in de regio zullen hem ook in de gaten houden en indien nodig krijgt hij een vervolgbehandeling.

De operatie in zijn geheel (inclusief langwerkende antibiotica) kost al bijna 1000 dollar en wordt mogelijk gemaakt dankzij Aware Trust Zimbabwe, een non-profitorganisatie dat geheel in het beheer is van dierenartsen en zich richt op het welzijn van dieren in het wild.

De mens om hulp vragen

Dat een olifant mensen benadert voor hulp is opvallend, maar voor wilde dieren is het niet geheel ongebruikelijk. In deze video zie je hoe een wilde dolfijn een duiker om hulp vraagt, omdat een haak met vislijn vast zit aan zijn fin. De dolfijn laat de duiker toe om de vislijn los te kunnen maken, waardoor het dier na veel moeite uiteindelijk weer vrij kan bewegen.

https://www.youtube.com/watch?v=wL9I4BxuryY&feature=youtu.be&t=0m50s

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel