5 bezienswaardigheden van de gebaande paden in Praag

Het is moeilijk om niet verliefd te worden op Praag. Je ontdekt al snel waarom de Tsjechische hoofdstad de harten van veel reizigers heeft gewonnen. De stad van de honderden torentjes ontdek je het best te voet. Praag is als het ware een openluchtmuseum; er is weinig nieuwbouw en de traditioneel gekleurde huisjes ademen sfeer en historie.

Het eeuwenoude hart van de stad staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het Oude Stadsplein vind je de astronomische klok, een van de bekendste bezienswaardigheden van Praag. Maar er zijn ook plekken in en rondom de hoofdstad van Tsjechië die het massatoerisme nog niet heeft ontdekt.

1. Black light theater

Maak kennis met de wereld van optische illusie. Het black light theater vindt zijn oorsprong in Praag. Dit is dan ook dé plek om van een surrealistische voorstelling met visuele effecten te genieten.

In deze shows worden moderne dans en acrobatische kunsten gecombineerd met speciale lichttechnieken. Aan de hand van een zwart doek en in zwart geklede acteurs wordt er een kleurrijk schouwspel met surrealistische trekjes getoond. Het lijkt alsof zwaartekracht niet bestaat in deze theaterzalen.

Bij de voorstellingen wordt enkel gebruik gemaakt van non-verbale communicatie. De bewegingen, kleuren en muziek vertellen het verhaal, waardoor het voor alle leeftijden geschikt is.

Verspreid door Praag vind je diverse black light theaters. Vlakbij het Oude Stadsplein vind je bijvoorbeeld het Image Black Light Theatre, aan de Paris Street. Je kunt voor een schappelijke prijs een voorstelling bijwonen in dit intieme theater.

2. Een kijkje in de kunstkeuken van Mucha

Het Mucha Museum.

In Praag komt de cultuurliefhebber aan zijn trekken in de talrijke musea. Het Nationaal Museum en het Stedelijk Museum zijn bij het grote publiek wel bekend, maar ook de kleinere kunstmusea zijn interessant.

Wie meer wil leren over de stijl art nouveau is in het Mucha Museum aan het juiste adres. De Tsjechische Alfons Mucha was een gerenommeerd kunstenaar in deze kunstperiode. Zijn posters hebben een kenmerkende stijl die door kunstkenners snel herkend zal worden. Zijn levensverhaal en een groot deel van zijn werk is in dit museum te vinden.

3. Smal, smaller, smalst

De U Luzickeho seminare straat.

Het prachtige Praag ligt aan de Donau. De stad is verdeeld over beide oevers aan deze rivier. Struin vanuit de Oude Stad over de met kinderkopjes bedekte straten richting de beroemde Karelsbrug. Deze eeuwenoude brug verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. Portretschilders, muzikanten en sieraadmakers verwelkomen je als je over de voetgangerspromenade loopt.

Praag kent smalle straatjes, maar de U Luzickeho seminare straat spant de kroon; dit steegje is nog geen zeventig centimeter breed. Aan beide kanten van het straatje staat een stoplicht om opstoppingen te voorkomen. Er mogen namelijk van slechts één kant mensen door deze nauwe steeg lopen.

4. Joodse buurt in Praag

Enkele straten van de Oude Stad verwijderd vind je de Joodse wijk Josefov. Als synagogen het straatbeeld domineren weet je dat je op de goede plek bent. In het Joods Museum leer je meer over deze wijk en de gemeenschap die in Praag leefde.

De Joodse begraafplaats is een van de hoogtepunten van een bezoek aan deze wijk. Duizenden oude grafstenen staan hier schots en scheef naast en op elkaar. Ken je het decor van het Spookslot in attractiepark de Efteling? Deze mysterieuze begraafplaats heeft daar wel iets van weg. Voor joden is het gebruikelijk om een steentje op het graf te leggen, als teken dat de overledene is herdacht.

5. Theresienstadt

Ten noorden van Praag ligt het voormalige concentratiekamp Theresienstadt. Je zult een onvergetelijke indruk aan deze plek overhouden. Dit Tsjechische kamp was voornamelijk bedoeld voor propaganda. Het moest lijken alsof Hitler de joden een mooie en sfeervolle stad had geschonken waar zij met plezier verbleven.

In Theresienstadt werden gevangenen niet vergast of direct vermoord. Het diende namelijk als doorgangskamp naar bijvoorbeeld het Poolse vernietigingskamp Auschwitz. Toch zie je duizenden gedenkplaten op de groene heuvels rondom Theresienstadt liggen.

In de oorlogstijd was er amper voedsel en waren er te veel gevangenen om te voeden. Veel van hen stierven aan uitputting of hongersnood. In dit concentratiekamp doe je een goede impressie op van de gruwelijke gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel