4 goede redenen om Chiang Mai te bezoeken

In de noordelijke bergen van Thailand ligt Chiang Mai, een stad van contrasten. In de ene straat heerst er kalmte en rust, een straathoek verderop wordt deze stilte doorbroken door de verkeerschaos en de hectiek van het dagelijks leven in Chiang Mai.

Deze stad in het noorden van Thailand is na Bangkok de grootste van het land. Toch heeft Chiang Mai een dorps en relaxt karakter, meer dan de Thaise hoofdstad. Dit heeft een aantrekkingskracht op veel reizigers.

Bovendien is de stad een ideale uitvalsbasis om de bergachtige omgeving te verkennen. Hier zijn vier redenen waarom de Thaise stad Chiang Mai op je bucket list zou moeten staan.

1. Meer tempels dan tijd

Wie een spoedcursus over het boeddhisme in Thailand wil volgen of wie simpelweg graag tempels bewondert is in Chiang Mai op de juiste plek. Alleen al binnen de oude stadsmuren vind je tientallen exemplaren, allemaal op loopafstand van elkaar.

In een straal van enkele kilometers vind je nog eens honderden tempels in alle soorten en maten.

De uitspraak ‘als je één tempel hebt gezien, heb je ze allemaal gezien’ gaat hier zeker niet op. Tijdens een wandeling door de stad stuit je ongetwijfeld op enkele pareltjes, maar een aantal tempels is een kleine omweg waard. Bijvoorbeeld de ondergrondse Wat Umong waar een mysterieuze sfeer hangt, de zilveren tempel Wat Srisuphan of Wat Pan Tao, een van de weinig overgebleven houten tempels.

2. Mount Suthep

De (heilige) boeddhistische tempel Wat Phrathat Doi Suthep, genoemd naar de berg waar hij op gebouwd is.

Een van de bekendste tempels van Chiang Mai is Wat Phrathat Doi Suthep. Deze heilige plek ligt op de berg Suthep, enkele kilometers van Chiang Mai vandaan. De boeddhisten hier leren je graag meer over hun leven en geloof. Vanuit Chiang Mai gaan er tuktuks, het typisch Aziatische vervoersmiddel, naar deze tempel.

Wil je het avontuurlijker aanpakken? Huur dan een scooter en rijd zelf naar boven. Op de weg omhoog kun je onder meer stoppen voor meer tempels, wat verfrissing bij een waterval en een uitzichtpunt vanwaar je prachtige vergezichten over de immense stad hebt. In het Doi Pu National Park kun je, onder leiding van een gids, het fenomenale natuurgebied en het authentieke leven in de schattige bergdorpjes ervaren.

3. Elephant Nature Park

Thailand staat bekend om de populaire olifantenritten die op zo’n beetje iedere straathoek worden aangeboden. Wat mensen echter vaak vergeten is dat dit voor de olifanten een erg zwaar leven is. In het Elephant Nature Park, net buiten Chiang Mai, worden olifanten opgevangen die gruwelijke dingen hebben ervaren. De meeste van hen waren werkzaam in de houtkap of de toeristenindustrie.

Sommige zijn tijdens het werk in de bossen op oude landmijnen getrapt, andere hebben heupen gebroken door de talrijke ritjes met toeristen. Enkele olifanten zijn bovendien blind door de mishandeling van ontevreden eigenaren. Dit zware leven heeft bij veel olifanten zijn tol geëist.

In Elephant Nature Park breng je op een verantwoorde manier tijd met de olifanten door – een groot deel van de dag bestaat uit het voeren van fruit en het wassen in de rivier. De dieren en hun verhaal zullen ongetwijfeld een indruk op je maken.

4. Mae Hong Son loop

Eén van de vele watervallen die je in de regio kan tegenkomen.

Mae Hon Son is een van Thailands meest authentieke provincies en de Mae Hong Son loop vormt een leuke manier om dat gebied te ontdekken. Chiang Mai is het begin- en eindpunt van de Mae Hong Son loop. Deze tocht van ongeveer zeshonderd kilometer loopt in een ronde door het heuvelachtige noorden van Thailand. De hele ronde is per scooter of motor in een dag of vier te rijden.

Wil je onderweg hier en daar stoppen dan is het slim om zo’n zeven dagen voor deze trip te rekenen. Groene heuvels, idyllische dorpen, talrijke watervallen en warmwaterbronnen wachten op je langs deze weg van duizend haarspeldbochten. Dit klinkt gevaarlijker dan het daadwerkelijk is. Toch is het, door de onvoorspelbaarheid van het Thaise verkeer, belangrijk om niet te snel door deze bochten te racen.

Een straat in Pai, Mae Hong Son.

In Pai hangt een relaxte sfeer. Dit dorp ligt 146 km van Chiang Mai en was ooit een community van artistieke zielen en levensgenieters. Hier krijg je het gevoel alsof je een tijdreis maakt naar de hippietijd van de jaren zestig.

De Cave Lodge in het plaatsje Pang Mapa is een echte aanrader. ’s Ochtends doorbreekt het gegil van apen en het gefluit van tropische vogels de serene stilte in deze gigantische boomhut. Op de lokale markt maak je kennis met de traditionele bergstammen. Het unieke grottenstelsel net buiten het dorp is bovendien de moeite waard om met een gids te ontdekken.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel