Thailand: wat je moet weten voordat je aankomt

Thailand is een geliefd land dat voor ieder wat wils biedt. Families met kinderen, avontuurlijke backpackers en ouderen die voor de prachtige natuur en de rust komen genieten allemaal van dit Aziatische ‘land van de glimlach’.

Ontdek Bangkok, de hoofdstad die nooit slaapt en vele gezichten heeft. Je vindt hier torenhoge gebouwen met roofbars waar je een prachtig uitzicht kunt verwachten, maar ook idyllische lokale markten en talrijke tempels.

De noordelijke stad Chiang Mai is de ideale uitvalsbasis om de bergachtige omgeving te verkennen. Je vindt hier zo veel watervallen, warmwaterbronnen en grotten dat je onmogelijk tijd hebt om ze allemaal te bezoeken.

En dan zijn er nog de populaire Thaise eilanden, zoals Koh Phi Phi, Phuket en Koh Tao. Deze eilanden zijn de perfecte combinatie van zonnebaden, duiken en cocktails drinken.

Toch zul je merken dat een reis naar Thailand in diverse opzichten verschilt van een vakantie in Europa. Enige voorbereiding is daarom erg handig. Wat moet je weten en regelen voordat je naar Thailand vertrekt?

Visum aanvragen

Wie naar Thailand op vakantie gaat heeft een visum nodig. Wanneer je per vliegtuig Thailand binnenkomt en minder dan dertig dagen in het land blijft ontvang je een visa-on-arrival op het vliegveld. Dit visum is gratis, in tegenstelling tot in veel andere Aziatische landen.

Wie van plan is langer dan dertig dagen te blijven moet vooraf een visum aanvragen. Dit kun je zelf doen bij het Thaise consulaat in Amsterdam of de Thaise ambassade in Den Haag. Je kunt hier zelf naartoe gaan, maar een visumbureau kan dit ook voor jou doen. Je moet nog wel zelf de formulieren invullen.

Zorg ervoor dat jouw paspoort genoeg vrije pagina’s heeft voor het visum. Daarnaast moet je jouw vluchtgegevens meeleveren, zodat ze weten tot wanneer je van plan bent om in Thailand te blijven. Bovendien moet je twee pasfoto’s en een kopie van jouw paspoort aanleveren.

Wanneer je over land Thailand binnenkomt gelden er andere regels voor een visa-on-arrival. Wie via de aangrenzende landen Laos, Myanmar, Cambodja of Maleisië de grens oversteekt krijgt een visum voor veertien dagen.

Malariapillen en muggenspray

In Thailand leeft de malariamug met name in de tropen en bij de grenzen met Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië. Het risico dat je malaria oploopt is echter gering.

Malariapillen zijn niet nodig, maar het is wel verstandig om in deze gebieden bedekkende kleding te dragen en muggenspray te gebruiken. Ook heb je dan muggenspray met minimaal 30% DEET nodig, want bij kleinere concentraties kan de effectiviteit onvoldoende zijn.

Verplichte vaccinaties

Er zijn bijna geen verplichte vaccinaties voor Thailand. De enige verplichte inenting is die voor gele koorts, maar die is alleen nodig wanneer je in de zeven dagen voordat je naar Thailand gaat in een land met gele koorts bent geweest. Dit zijn voornamelijk Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen.

Er worden wel enkele vaccinaties aangeraden bij een bezoek aan Thailand. Een inenting voor DTP en hepatitis A bijvoorbeeld. Daarnaast wordt een BMR inenting aanbevolen wanneer je geen mazelen of vaccinatie tegen mazelen hebt gehad. Zorg ervoor dat je op tijd de afspraak voor jouw vaccinaties maakt.

Geld en pinnen

De valuta is de Thaise Baht. De wisselkoers kan per dag verschillen, dus houd deze goed in de gaten. 1 euro is ongeveer 35 tot 45 Baht waard. In Thailand kun je gemakkelijk geld pinnen bij de ATM’s, zowel in grote steden als kleinere dorpen.

Let erop dat de pinautomaten vaak groot briefgeld geven. Hiermee kun je vaak niet betalen bij taxichauffeurs, op de markt en in kleine winkels. In grotere supermarkten zoals de 7-Eleven of in hotels kun je dit briefgeld wisselen. Tel wel altijd het wisselgeld na om oplichting te voorkomen.

Oplichterij, waar moet je op letten?

Thailand trekt jaarlijks ontzettend veel toeristen. Helaas heeft dit ervoor gezorgd dat oplichterij een punt van aandacht is. Met name in drukke steden als Bangkok en op de populaire eilanden komt dit regelmatig voor.

Taxichauffeurs vergeten bijvoorbeeld vaak ‘per ongeluk’ om de meter aan te zetten. Vraag daarom altijd voordat je instapt of ze deze aanzetten. Weigert de chauffeur? Dan zoek je gewoon naar een andere taxichauffeur die daar geen probleem van maakt. Zo voorkom je onnodig hoge kosten voor een rit.

Tip Een tuktuk nemen? Wat te drinken bestellen? Vraag altijd van tevoren naar de prijs.
Ga ook nooit in op voorstellen die je ongevraagd op straat krijgt aangeboden.

Bij populaire bezienswaardigheden en nationale parken worden soms entreekaarten vlak voor de entree verkocht. Ga hier niet op in en koop gewoon een entreebewijs bij de kassa. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn is dit vaak ook zo.

Soms staan hier ook mensen die eruitzien als officiële medewerkers of gidsen. Zij vertellen je dat het park of de tempel dicht is vanwege de meest uiteenlopende redenen. Gelukkig kennen zij andere plekken die ook de moeite waard zijn. Dit is een veelvoorkomende vorm van oplichterij.

Het beste wat je kunt doen is bij de ingang kijken of alles daadwerkelijk gesloten is – meestal is dit niet het geval. Zo zijn er talrijke voorbeelden van oplichting in Thailand.

Wanneer een Thai direct op je afstapt en ook nog eens erg goed Engels spreekt moet je op je hoede zijn. Niet iedere Thai heeft slechte bedoelingen, maar het is verstandig om je in te lezen in de verschillende vormen van oplichterij in Thailand. Je zult niet snel in groot gevaar verkeren, maar je wilt het geld in je portemonnee toch liever uitgeven aan leuke dingen dan aan een geldwolf?

Gebruiken en gewoonten

Je bent als reiziger te gast in Thailand, een land met andere gebruiken en gewoonten. In badkleding over straat lopen wordt bijvoorbeeld als aanstootgevend door de Thaise bevolking gezien. Het wordt weliswaar gedoogd, maar blij worden zij hier niet van.

Bedek bij het bezoeken van een tempel altijd de knieën en de schouders. Het hoofd wordt in Thailand als het meest reine deel van het lichaam gezien. Het aanraken van iemand zijn hoofd is dan ook onacceptabel, zelfs al is het een onschuldige aai over het hoofd van een kind.

De voeten zijn het minst reine deel van het lichaam. Wijs daarom nooit met je voeten naar mensen en al helemaal niet naar een Boeddhabeeld. Het koningshuis is zeer geliefd onder de Thaise bevolking. Bekritiseer nooit de koning of koningin, het kan zelfs bestraft worden met een verblijf in de gevangenis!

Het klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat dat sterk beïnvloed wordt door moessonwinden uit het noorden en zuiden. Het weer hangt ook sterk af van de seizoenen die Thailand kent:

  • Maart – juni: Het hete seizoen; hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad.
  • Juni – oktober: Het regenseizoen; meer neerslag dan in de andere seizoenen, vaak korte en hevige regenbuien.
  • November – februari: Het droge seizoen (toeristisch hoogseizoen); De kans op regen is erg klein, de luchtvochtigheid is lager en de temperaturen zijn aangenaam.

Voor toeristen is het droge seizoen vaak de meest aantrekkelijke periode om Thailand te bezoeken.

Toch heeft ook het regenseizoen zo zijn voordelen. In het regenseizoen regent het wel meer, maar de buien zijn ook veelal kort en hevig en er zijn ook gewoon dagen dat het droog is. Daarnaast is het nog steeds erg warm en kan je tussen de regen door alsnog genieten van de zon, vooral in de ochtend.

Een bijkomend voordeel is dat de prijzen van bijvoorbeeld hotels in dit seizoen meestal wat lager uitvallen. Ook wordt de natuur groener en heb je minder last van stof en luchtvervuiling.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel