Oplichterij en afzetterij in Thailand

Thailand is een prachtig land om door te reizen, maar is sommige regio’s, en dan vooral in de meer toeristische plekken, kan je te maken krijgen met verschillende vormen van oplichterij en afzetterij.

Natuurlijk is Thailand niet het enigste land waar dit gebeurt en de kans dan je iets naars overkomt is erg klein. Toch is het belangrijk om goed van op de hoogte te zijn van de verschillende risico's. Op die manier kan je schurken met hun gebruikelijke oplichterspraktijken te slim af zijn en minder prettige ervaringen tijden een vakantie of rondreis voorkomen.

Naar het hotel

Soms kan het voorkomen dat de chauffeur of gids zegt je dat het hotel waar je naar toe wilt niet meer bestaat, vol is, of als je gereserveerd hebt dat het bijvoorbeeld veel te duur is. De kans is echter groot dat je alles behalve beter af bent, want de gids of chauffeur staat waarschijnlijk een commissie te wachten wanneer je ingaat op het alternatief. Daarom moet je voet bij stuk houden en desnoods lopend verder gaan als dat nodig is. Ook is het belangrijk om iedere keer de prijs voor een rit duidelijk van te voren af te spreken, om een absurd hoge prijs achteraf te voorkomen.

Inchecken en het hotel verlaten

Een veel voorkomende zwendel is het achteraf verhogen van de totaalprijs van het verblijf in een hotel of motel. Bij het inchecken spreek je een prijs af en moet je een paspoort laten zien. Soms krijg je deze niet direct terug en als je dan wilt uitchecken moet je een hogere prijs betalen dan afgesproken. Daarom is het belangrijk om altijd je paspoort terug te vragen. Ook kan je bij het inchecken direct voor de eerste nacht betalen en een bonnetje vragen, zodat je altijd kan terug vallen op de afgesproken prijs dat dan op papier staat.

Scooters huren

Wanneer je een jetski of een scooter wilt huren in bijvoorbeeld Phuket, Pattaya of Koh Samui moet je goed opletten voor bedrog. Vaak wordt het paspoort of rijbewijs als onderpand gevraagd. Na afloop van het huren beweert de eigenaar dat er schade is gemaakt waarna de het paspoort pas tegen betaling van een zeer hoog bedrag weer wordt teruggegeven.

Iets wat ook steeds populairder wordt is scooters die worden verhuurd om dan dezelfde avond weer te worden gestolen door handlangers van de verhuurder. Hierna wordt je gedwongen om de nieuwprijs te betalen. Vaak gaat dit ook samen met de nodige fysieke intimidatie.

Door de Thaise overheid is bepaald dat inname van rijbewijzen of paspoorten onrechtmatig is. Daarom is het belangrijk om altijd een kopie van het rijbewijs (of paspoort) te geven en nooit het originele document.

https://www.youtube.com/watch?v=zsPuoaktoAw

Een maatpak kopen

Deze vorm van oplichterij kan overal gebeuren, maar komt meestal voor in toeristische gebieden en bij de locaties waar tuk tuk chauffeurs je naar toe brengen.

De tuk tuk chauffeurs vraagt of je even kan wachten omdat hij naar het toilet moet. Heel toevallig wordt je daarna benaderd door een vreemde die beweert dat hij een advocaat is uit de Verenigde Staten. Hij is net terugkomen naar Thailand om zijn familie te bezoeken en hij helpt jou graag om een goede deal te krijgen.

Hij weet van een kleermaker die alleen Thaise mensen kennen en waar je dus weinig betaald voor een zeer hoge kwaliteit maatpak. Je krijgt de mooiste verhalen te horen over Armani pakken die hij ook zelf gebruikt en westerse bekendheden die ook daar komen voor een high-end maatpak. De oplichter in dit verhaal zal op een zeer doordachte wijzen proberen vertrouwen te wekken zodat de onbedachte toerist uiteindelijk gaat informeren naar de locatie van de kleermaker. Als de toerist dat niet doet, en de tuk tuk bestuurder komt weer terug, zal de vreemdeling je "helpen" door de chauffeur de locatie alsnog te vertellen.

Als je dan eenmaal bij de winkel bent aangekomen wordt de druk flink opgevoerd om je van te voren te laten betalen. Van alles wordt belooft, maar je krijgt uiteindelijk een lage kwaliteit pak van polyester die ook nog eens niet correct op maat is gemaakt.

Om een zwendel als deze te voorkomen moet je dus nooit vooraf betalen. Als je een maatpak wilt kopen kan je dit het beste doen door eerst een winkel via internet op te zoeken. Ook moet je dus nooit het advies volgen van vreemde of een voorbijganger die je "toevallig" tegenkomt als je wacht op iemand anders.

Drugs kopen

Regelmatig proberen kleine drugshandelaren is samenspel met in burger geklede politie drugs te verkopen, waarna een arrestatie en inname van het paspoort volgt. Pas na een betaling van een extreem hoge borg kan je worden vrijgelaten. Vaak wordt dit voorgesteld door een tussenpersoon die als “fixer” optreedt. Ze zijn dus allemaal bij het complot betrokken. Wees dus erg voorzichtig en koop geen drugs van iemand die je verder niet kent.

Belangrijke tips

 • Ga nooit in op aanbiedingen waar je niet om gevraagd hebt
 • Laat je niet verleiden om ergens naar binnen te gaan als je dat anders ook niet zou doen
 • Wijk nooit af van de plannen die je hebt gemaakt om bijvoorbeeld iets te bezoeken
 • Negeer suggesties van mensen die je niet vertrouwd of waar je niet om hebt gevraagd (inclusief winkel of hotelsuggesties van bijvoorbeeld een chauffeur)
 • Spreek van te voren een prijs af, of zorg er voor dat de prijzen op papier staan indien mogelijk
 • Leen geen geld of bezittingen uit
 • Lever nooit je paspoort in (maak eventueel zelf meerdere kopieën)
 • Geef geen cadeautjes of geld aan kinderen of mensen die je niet kent
 • Accepteer geen cadeautjes van vreemden (voorkom dan je beschuldigd kan worden van diefstal)
 • Taxi meters zijn verplicht, dus eis het gebruik hiervan (ook een defecte meter is niet acceptabel)
 • Wees niet bang of terughoudend om aanbiedingen af te wijzen en gewoon weg te lopen

Slachtoffer geworden?

Als je slachtoffer bent geworden van bijvoorbeeld afpersing of een ander misdrijf, kan je contact opnemen met de toeristenpolitie op telefoonnummer: 1155.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel