Ontdek de rijke historie van Paramaribo

Suriname is een voormalige kolonie van Nederland. Toch kom je in een heel andere wereld terecht als je het vliegtuig uitstapt. De rit van het vliegveld naar Paramaribo duurt dan ongeveer een uur, maar eenmaal aangekomen valt er genoeg te beleven!

Een overgroot deel van dit Zuid-Amerikaanse land bestaat uit regenwoud. Om een beetje een beeld te schetsen: Suriname is drie keer zo groot als Nederland. Een reis naar het binnenland is een memorabele ervaring. De stilte in dit regenwoud wordt slechts doorbroken door het geluid van brulapen, kikkers en toekans. Hier ga je back to basic en geniet je optimaal van de fenomenale flora en fauna. Helaas hangt er, met name door het vervoer per vliegtuig of boot, een flink prijskaartje aan dit avontuur. Gelukkig is er in de hoofdstad Paramaribo ook genoeg te doen!

Paramaribo ademt historie

Het Onafhankelijkheidsplein ligt in de historische binnenstad vlak bij de Surinamerivier. Op de achtergrond is het presidentieel paleis te zien.

Te voet leer je Paramaribo goed kennen; het centrum is immers klein en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar vandaan. In Fort Zeelandia ontdek je het roerige verleden van Suriname, waar slavenhandel en de plantages centraal staan.

Even verderop sta je op het Onafhankelijkheidsplein met uitzicht op het presidentieel paleis. In de aangrenzende Palmentuin worden regelmatig evenementen gehouden en feestdagen uitbundig gevierd. De St. Petrus en Paulus kathedraal is een bekende bezienswaardigheid van Paramaribo. Zowel de binnenkant als de buitenkant van deze houten kerk is een bezichtiging waard.

Tijdens een wandeling door Paramaribo word je omringd door oude panden en historische gebouwen. De hele binnenstad staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Op zondagmorgen is er ook genoeg te doen in Paramaribo. In de Tourtonnelaan halen kooplieden al bij de ochtendglorie hun spullen tevoorschijn. Je vindt hier standaard dingen zoals fruit en kleding, maar ook afwijkende spullen die je niet zomaar in de supermarkt tegenkomt; flessen drank met helende krachten, krabben en kwikwi’s, een speciale soort vissen.

Op het Onafhankelijkheidsplein worden er op zondagochtend zangwedstrijden gehouden. Niet tussen mensen, maar tussen speciaal getrainde zangvogels.

Een fietstocht door tropisch Suriname

Fietsen is onder Surinamers niet erg populair. Maar de echte Nederlander zal zeker genieten van een fietstocht door Paramaribo en de omgeving. Met namen als Groningen, Nieuw-Amsterdam en Domburg vergeet je bijna dat je in Suriname bent, aangezien je dezelfde plaatsnamen ook aan de andere kant van de oceaan tegenkomt.

Wie in alle vrijheid een bezoek aan een bijzondere plantage wil brengen fietst naar Peperpot. Deze voormalige koffie- en cacaoplantage ligt aan de andere kant van de rivier, in de wijk Commewijne. In het gebied Peperpot ligt ook een natuurroute. Kleurrijke vlinders fladderen je tegemoet en met wat geluk kom je zelfs apen, miereneters of luiaards tegen.

Een andere manier om plantages in de buurt van Paramaribo te bezoeken is per boot. Vanuit Leonsberg, in het noorden van de stad, vertrekken bootsmannen naar de plantages in het district Commewijne. Op onder meer Frederiksdorp en Rust en Werk maak je een tijdreis terug naar de slavenperiode.

Paramaribo heeft geen strand, maar het is wel mogelijk om per boot naar het strandje van Braamspunt te varen. Dit strand vind je op de plek waar de Surinamerivier uitmondt in de Atlantische Oceaan. Geniet van een mooie zonsondergang of dobber rond de vissersboten om je te laten verrassen door speelse dolfijnen. In de Surinamerivier leeft namelijk een groep van ongeveer honderd Guiana-dolfijnen. Er is een reële kans dat je deze bijzondere dieren tegenkomt.

De veelzijdigheid van de Surinaamse keuken

Baka Bana, een Surinaamse gebakken banaan met pindasaus

Geen keuken is zo divers als die van Suriname. Door immigranten uit alle hoeken van de wereld is de menukaart behoorlijk uitgebreid. Het roti-gerecht komt oorspronkelijk uit India en ook de Javanen en Chinezen hebben een steentje aan de Surinaamse keuken bijgedragen.

Vlakbij Fort Zeelandia vind je de Waterkant, een levendige plek waar je een figuurlijke ontdekkingstocht door de keuken kunt maken. Bestel hier een broodje pom en een baka bana, oftewel een gebakken banaan, met pindasaus. Veel Surinaamse gerechten worden bereid met kip; kip masala en de Surinaamse soep saoto zijn geliefde gerechten.

In de wijk Blauwgrond vind je Indonesische warungs die het straatbeeld domineren. Bij deze eethuisjes is dawet, een zoet kokosdrankje, een echte aanrader.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel