10 leukste activiteiten in Valencia, Spanje

Valencia stond als stedentripbestemming lange tijd in de schaduw van het immens populaire Barcelona. Maar de Spaanse stad verovert alsmaar meer harten. Niet gek, want de stad heeft veel te bieden.

Er zijn talrijke restaurants waar je lekker kunt eten, het centrum staat vol met prachtige bouwwerken en de meeste bezienswaardigheden in de binnenstad liggen op loopafstand van elkaar vandaan. Daarnaast ligt Valencia aan zee, dus een dag uitwaaien op het strand is ook een mogelijkheid.

Je hebt geen tijd voor een siësta, want er is genoeg te doen in Valencia!

1. De ‘Sixtijnse Kapel van Valencia’ bezoeken

De kathedraal van Valencia is indrukwekkend, maar de stad heeft nog veel meer prachtige kerken. Parròquia San Nicolás is enigszins verstopt en van de buitenkant niet erg indrukwekkend, maar als je eenmaal naar binnen loopt ben je verkocht.

Dankzij het prachtig beschilderde plafond noemen de inwoners deze kerk ook wel de Sixtijnse Kapel van Valencia. De ingang van de Parròquia San Nicolás ligt aan de Carrer dels Cavallers. Er geldt een entreeprijs voor de kerk, maar tijdens de gebedstijd (meestal na 5 uur ’s avonds) kun je gratis naar binnen.

2. Terug in de tijd bij La Lonja de la Seda

La Lonja de la Seda is de voormalige zijdebeurs van Valencia en een van de mooiste gebouwen in de stad. Niet alleen de handelszaal met de gedraaide pilaren is indrukwekkend, ook de pittoreske binnenplaats zou zo als filmdecor kunnen dienen voor een middeleeuws verhaal.

De entreeprijs is 2 euro, studenten betalen 1 euro. Op zondag kun je gratis naar binnen. Mocht je geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de zijdebeurs, dan kun je een audioguide huren voor 3 euro.

3. Op zoek naar het smalste huis van de stad

Je blijft je in het centrum van Valencia vergapen aan de prachtige gebouwen. Maar vergeet niet je ogen open te houden om het smalste huis van de stad te vinden. Je loopt er namelijk langs zonder dat je het doorhebt! Het pand is namelijk niet veel breder dan de voordeur. Het donkerrood gekleurde huis staat aan Plaza de Lope de Vega, in de buurt van het sfeervolle ronde Plaza de Redonda.

4. Het indrukwekkende gemeentehuis, van buiten én binnen

Aan Plaza del Ayuntamiento vind je verschillende mooie gebouwen, maar een van de meest opvallende is ongetwijfeld het Ayuntamiento, Spaans voor het gemeentehuis. Het gebouw is van de buitenkant al prachtig, maar het is ook zeker de moeite waard om naar binnen te gaan. Je mag gratis naar binnen, dus laat je niet afschrikken door al de beveiliging bij de ingang.

Neem een kijkje in de plenaire vergaderzaal of geniet van het uitzicht over het drukke plein vanaf het balkon. De entreehal is mooi, maar de mooiste kamer in het pand is Sala de Cristal, rijkelijk versierd met plafondschilderingen en kroonluchters.

5. Loop of fiets door het immense stadspark

Jardín del Turia is een enorm stadspark in Valencia. Lange tijd liep de rivier de Turia door de Spaanse stad. In 1957 was er een overstroming met veel schade en zelfs doden als gevolg. De rivier werd omgeleid, waardoor de rivierbedding droog kwam te staan.

Door de jaren heen is het omgetoverd in een pittoresk, uitgestrekt stadspark waar Valencianen gaan sporten of van een zonnige dag genieten. Je vindt Jardín del Turia ten noorden van het stadshart. Het park is kilometerslang: in ongeveer een uur wandel je vanaf het centrum naar Ciudad de las Artes y Ciencias. Geen zin om te lopen? Het is minstens zo leuk om het park op een fiets te verkennen. De dagprijzen voor een fiets liggen tussen de 8 en 15 euro.

6. Moderne architectuur in Ciudad de las Artes y las Ciencias

De moderne architectuur van Ciudad de las Artes y Ciencias is in groot contrast met de historische binnenstad van Valencia. De haast futuristische gebouwen zijn ontworpen door Santiago Calatrava. Ciudad de las Artes y Ciencias, oftewel de Stad van de Kunst en de Wetenschap, bestaat uit verschillende gebouwen en musea.

Het wetenschapsmuseum Museo de las Ciencias speelt in op interactie en is leuk voor jong en oud. Een andere trekpleister is het beroemde aquarium L’Oceanogràfic, waar je je onderdompelt in de wereld van de dolfijnen, haaien en zeekoeien. Vanaf L’Umbracle geniet je van een mooi uitzicht over het terrein.

7. Uitwaaien aan het strand

Valencia wordt alsmaar geliefder als bestemming voor een stedentrip en dat is niet alleen vanwege de prachtige gebouwen en het heerlijke eten. Door de ligging aan de Middellandse Zee kun je aan de hitte in het centrum ontsnappen en lekker uitwaaien aan het strand.

De stadsstranden vind je in de buurt van de haven, in het oosten van de stad. Ten noorden van de haven vind je een kuststrook met fijne zandstranden. Las Arenas is het eerste strand vanaf de haven, waardoor je hier de meeste restaurants en winkeltjes vindt. Verderop zie je vaak mensen volleyballen of vliegeren op het strand van Malvarossa en het laatste strand, Patacona, zul je voornamelijk veel Valencianen tegenkomen.

8. Street art in Barrio del Carmen

De volkswijk El Carmen is ietwat anders dan de rest van de binnenstad. Barrio del Carmen is het rebelse randje van Valencia. In iedere straat vind je street art en graffiti. De gemeente heeft toestemming gegeven om dit deel van de stad wat kleurrijker te maken. Je vindt hier bovendien veel tapasbarretjes en ’s avonds is er in dit deel van de stad altijd wel iets te beleven in de clubs of cafés.

9. Lokale lekkernijen bij Mercat Central

Valencia is een bolwerk van restaurants en tapasbars, maar ook bij de centrale markthal kun je van lekkere hapjes genieten. Bij Mercat Central kun je alles inslaan: van Iberische hammen tot olijven en van fruitsappen tot de bekende cocktail Agua de Valencia. Het is de ideale plek om van een fijn geprijsde lunch te genieten.

Buiten de markthal vind je nog meer eetkraampjes, waar je onder andere churros met chocoladesaus kunt bestellen; een populair ontbijt bij de Spanjaarden. Mercat Central is dagelijks tot 3 uur ’s middags open en vind je tegenover de voormalige zijdebeurs La Lonja de la Seda.

10. Proef de traditionele paella

Valencia is bij liefhebbers van lekker eten vooral bekend vanwege de paella. Het proeven van dit heerlijke rijstgerecht mag dan ook niet uitblijven tijdens een bezoek aan de Spaanse stad.

Je kunt in zo’n beetje ieder restaurant paella bestellen, maar volgens de Valencianen eet je de beste gerechten in de dorpen rondom het Albufera meer. Hier wordt de vis voor de Valenciaanse paella gevangen. Bovendien vind je hier ook de velden waar de rijst wordt verbouwd. Het dorpje El Palmar is een geliefde plek van veel lokale mensen om de beste paella te proeven.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel