De paradijselijke San Blas eilanden van Panama

Zacht zand tussen je tenen, wuivende palmbomen en een zacht zeebriesje. Water dat zo helder is dat je de zeesterren meters onder je op de bodem ziet liggen.

Je voelt je als Robinson Crusoe, want in de verste verte zijn geen andere mensen te bekennen. Alleen nog meer eilanden. Sommige zijn slechts enkele meters breed. Een kleine boot vaart voorbij met een grote emmer vol vers gevangen kreeften.

Voor de noordkust van Panama liggen de paradijselijke San Blas eilanden. De officiële naam van de San Blas eilanden is Kuna Yala: het land van de Kuna indianen.

De eilanden vormen een autonome regio binnen Panama, waardoor er hier andere regels en wetten gelden. Zo is het bijvoorbeeld voor bezoekers niet toegestaan om een kokosnoot te openen zonder toestemming van een inwoner. De Kuna indianen leven namelijk grotendeels van de kokosnotenhandel en het opkomende toerisme.

Een exotisch eiland voor iedere dag van het jaar

Het archipel bestaat uit meer dan 350 eilanden. ‘Een eiland voor iedere dag van het jaar’, zeggen de inwoners.

De meeste eilanden lijken echter veel op elkaar; idyllisch, relaxt en vaak onbewoond. Er zijn slechts een aantal eilanden waar Kuna indianen wonen en waar een paar slaapmogelijkheden voor toeristen zijn.

Enkele bekende en wat grotere eilanden zijn Chichime, Robinson, Franklin’s, Diablo en Senidup.

De maaltijden op de San Blas eilanden bestaan voornamelijk uit rijst, groenten en de verse vangst van de dag. Vaak gaat de maaltijd gepaard met een opengesneden kokosnoot. Met plezier gieten ze er ook nog wat rum in, zodat je van een coco loco kunt genieten.

Ontspannen staat centraal

Op sommige eilanden vind je een volleybalveld, maar eigenlijk is de hoofdbezigheid op de San Blas eilanden zonnebaden, zwemmen en vooral veel relaxen.

Met een snorkel ontdek je de bijzondere onderwaterwereld: vissen in alle kleuren en maten, zeesterren, kreeften en pijlstaartroggen bewegen zich onder je. Met wat geluk zie je schildpadden en rifhaaien. Op sommige plekken kun je zelfs een scheepswrak zien liggen.

Je vergeet je zorgen op de San Blas eilanden, want genieten en ontspannen staan hier centraal.

Vergeet overigens niet om voldoende geld mee te nemen. Er zijn namelijk geen banken of pinautomaten op de eilanden te vinden. Net als in de rest van Panama kun je hier betalen met dollars.

Daarnaast zijn er bijna geen winkels waar je iets kunt kopen, dus sla genoeg in voordat je naar het archipel vertrekt. Het is bijvoorbeeld verstandig om zonnebrandcrème en insectenspray, in verband met de zandvliegen, mee te nemen.

Zorg er ook voor dat je je paspoort bij je hebt. Het is namelijk in Panama verplicht om deze bij je te hebben, zelfs in deze paradijselijke autonome regio.

Reizen naar de San Blas eilanden

Verankerd aan El Porvenir - Foto: Maggie's Sailing Adventures

Vanuit Panama-Stad kun je met een bus en vervolgens met een boot naar een van de San Blas eilanden om daar enkele dagen van het paradijs te genieten. Vanaf de grotere eilanden gaan er weer boten naar de kleinere varianten.

Het is ook mogelijk om per vliegtuig naar het archipel te reizen; de prijs voor een retourticket is ongeveer 150 dollar. In de meeste accommodaties kun je een tour naar de San Blas eilanden die aan jouw wensen voldoet boeken. Je kunt ook op eigen gelegenheid naar de eilanden reizen, al vergt dit wel behoorlijk wat tijd en geduld.

Daarnaast zeilen er regelmatig boten tussen Panama en Colombia. De grensovergang tussen deze twee landen is gevaarlijk en daarom reizen de meeste mensen ofwel per vliegtuig ofwel per boot.

Tijdens een zeiltocht van 5 dagen breng je ongeveer 3 dagen door in het San Blas archipel. Je vaart naar verschillende eilanden en snorkelplekken, maar je overnacht op de boot. De prijzen van de 5-daagse boottochten zijn vrijwel altijd rond de 500 dollar. Dit is niet alleen voor het transport, maar ook voor het eten, drinken en de overnachtingen op de boot.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel