Zo ontdek je de charme van Vientiane, Laos

Bij een Aziatische hoofdstad denk je al snel aan drukke straten, veel uitlaatgassen en hoge moderne gebouwen. Maar als je dit in de hoofdstad van Laos, Vientiane, verwacht kom je bedrogen uit.

In de verste verte is hier geen McDonalds of Burger King te vinden. Tempels en monniken bepalen het straatbeeld in Vientiane. De sfeer is hier gemoedelijk, bijna dorps. Niemand heeft hier haast en alles gebeurt op zijn tijd.

Veel reizigers slaan deze stad over. Zonde, want dit is de ideale plek om even op adem te komen en te genieten van de charme van Laos.

Koloniale gebouwen

De Patuxai in Vientiane is een triomfboog, geïnspireerd door de Arc de Triomphe in Parijs.

Je komt geen hoogbouw en chaotisch verkeer tegen in Vientiane. Je kunt de stad en de ontspannen sfeer het beste te voet of op de fiets ontdekken. In Vientiane waan je je soms even in Frankrijk. Vreemd? Niet echt. Laos is namelijk een Franse kolonie geweest, waardoor het land sterk is beïnvloed door de Fransen.

De Patuxai triomfboog, die veel weg heeft van de Arc de Triomphe in Parijs, is misschien wel het beste voorbeeld van westerse architectuur. Tijdens een wandeling of fietstocht door Vientiane kom je ongetwijfeld koloniale gebouwen tegen.

Rustgevende tempels

Wat Si Saket, een boeddhistische tempel gebouwd in 1818 door Koning Anouvong. De tempel met meer dan 6800 Boeddha beelden ligt aan de Lan Xang Road, tegenover het presidentieel paleis.

Maar in de Laotiaanse hoofdstad staan ook veel rustgevende tempels. Druk is het er zelden. Een bijzondere tempel is Wat Sisaket. In deze tempel vind je een galerij vol met duizenden Boeddhabeelden in alle soorten en maten. Gedraag je beleefd tegenover de boeddhisten die hier wonen en ga beschaafd gekleed, met knieën en schouders bedekt. Daarnaast is de kleurrijke tempel Wat Si Muang zeker een bezoek waard. Veel Laotianen komen hier om te bidden.

Haw Phra Kaew, gelegen aan de Setthathirath Road, richting het zuidoosten vanaf Wat Si Saket.

Ook kunstliefhebbers komen in Vientiane aan hun trekken. Struin bijvoorbeeld rond in Haw Phra Kaew (Hor Pha Keo), een voormalige koninklijke tempel, dat vandaag de dag een winkeltje en een museum voor religieuze kunst huisvest.

Haw Phra Kaew werd in 1565 gebouwd op bevel van koning Setthathirat. De koning gebruikte de tempel als persoonlijke plek van aanbidding, waardoor er - in tegenstelling tot andere tempels in Laos - geen monniken aanwezig waren. Bijna 3 eeuwen later is de tempel herbouwd door koning Anouvong.

Afkoelen en optimaal ontspannen

In Vientiane kunnen de temperaturen nog wel eens hoog oplopen. Afkoelen kan in een van de vele zwembaden die de stad rijk is. Met name de hotelzwembaden zijn perfect voor een dagje zonnebaden, afgewisseld met een duik in het water. Heeft jouw accommodatie geen zwembad? Je hebt keuze uit een ruim aanbod; van het publieke zwembad van de stad tot de meest luxueuze hotelzwembaden waarvoor je een dagkaart kunt kopen.

Wie de spieren los wil maken kan een bezoek brengen aan de masseur. Er zijn verschillende spa’s waar je optimaal kunt ontspannen. Laat je in de watten leggen en geniet van een traditionele massage of een gezichtsbehandeling.

Even een pauze van de noodles en rijst met kip? De meeste restaurants in Vientiane zijn sterk beïnvloed door de Franse keuken. Waar anders dan in Laos kun je een Franse baguette of een crêpe bestellen terwijl het veertig graden is? Juist door het gebrek aan massatoerisme neemt de bediening in veel restaurants echt de tijd voor de bezoekers. Tips of advies nodig? Bij hen ben je aan het juiste adres!

Relaxt gevoel aan de Mekong

Vientiane ligt aan de Mekong. Aan deze rivier vind je een brede, overzichtelijke boulevard waar je kunt genieten van een Beer Lao en een prachtige zonsondergang. Wie mensen wil kijken is hier op de juiste plek. Aan het eind van de middag komen inwoners hier samen om onder begeleiding te sporten, toeristen zijn ook welkom om mee te doen. Hardlopers genieten hier zichtbaar van het uitzicht en kinderen spelen onder het toeziend oog van hun ouders.

De avondmarkt in Vientiane. Foto gemaakt door Erwan Deverre.

’s Avonds wordt de avondmarkt langs de Mekong opgebouwd. De meeste spullen die hier worden verkocht zijn ietwat toeristisch, maar druk en chaotisch is het hier zelden. Het is de ideale plek om met de lokale bevolking in contact te komen en een praatje te maken.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel