Ontdek een oase van sereniteit in Luang Prabang

In Luang Prabang bevind je je in een oase van sereniteit. Deze stad in Centraal-Laos ademt rust en al snel ga je mee in het relaxte ritme van de Laotianen. Voor een van de grootste steden van Laos is er in Luang Prabang weinig verkeer op straat.

De afstanden zijn klein en eigenlijk kun je deze stad, die meer aanvoelt als een groot dorp, binnen één dag bezichtigen. Toch is het slim om een aantal dagen voor Luang Prabang uit te trekken.

Het boeddhisme speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. De stad kenmerkt zich onder meer door de tientallen tempels die het straatbeeld sieren. ’s Avonds is er veel bedrijvigheid op de markt aan de voet van de Phu Si heuvel. Wie op zoek is naar een souvenir uit Laos zal hier met zekerheid slagen.

Laos is een voormalige kolonie van de Fransen en dat is vandaag de dag nog steeds te merken. In de gebouwen vind je details terug van de Franse architectuur en het is zeer normaal om ’s middags een baguette met kaas te bestellen.

Hoewel de Fransen invloed hebben gehad op de Laotiaanse keuken zijn er ook genoeg traditionele gerechten om te proeven. Een van de meest bekende is Laab (Larb, Laap), een salade van gehakt vlees, mint en diverse kruiden.

Tempels, tempels en nog eens tempels

Wat Xieng Thong, een van de belangrijkste tempels in Luang Prabang

In Luang Prabang vind je nog veel authentieke tempels die in goede staat verkeren. Doordat het een van de best bewaarde steden in Azië is staat Luang Prabang op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In en rondom de stad wonen en studeren veel monniken. Er bestaat een grote kans dat ze graag een praatje met je maken om hun Engels te verbeteren en je iets over het land te vertellen waar ze zo trots op zijn.

Wat Wisunarat (Wat Visoun), een stenen tempel gemaakt in 1513 door koning Visoun.

Er zijn meer dan dertig tempels in de stad. Tijdens een fiets- of wandeltocht door de straten van Luang Prabang vind je om iedere straathoek wel weer een andere schat. Je zult merken dat geen enkele tempel hetzelfde is, wat het natuurlijk leuker maakt om meerdere tempels te bezoeken. Wat Wisunarat (Wat Visoun) is bijvoorbeeld een wereld van verschil met Wat Xieng Thong.

Bovenaan de Phu Si heuvel staat je, behalve een tempel, een prachtig panorama te wachten. Met name bij zonsondergang is het uitzicht over de stad en de rivier de Mekong hier verbluffend.

Onthoud goed dat je je schoenen uit doet voordat je een tempel betreedt. Daarnaast is het ook belangrijk om je degelijk te kleden: bedek je schouders en ruil de korte broek in voor een langer exemplaar.

Ontdek de diversiteit van Laos

Maar Luang Prabang is meer dan alleen een stad vol tempels. In het Traditional Arts & Ethnology Centre, kortweg TAEC, ontdek je de etnische bevolkingsgroepen van Laos. Traditionele kleding en gereedschappen die tegenwoordig nog steeds worden gebruikt nemen je mee op een ontdekkingsreis door het diverse Laos.

Wie de Laotiaanse bevolking buiten de steden wil ontmoeten kan een meerdaagse trektocht boeken door de jungle of de bergen rondom Luang Prabang. Er bestaat geen betere manier om de bevolking écht te leren kennen!

Watervallen rondom Luang Prabang

De turquoise kleur en het geluid van het kabbelende water betoveren je direct bij aankomst. De Kuang Si waterval is een van de meest sprookjesachtige natuurfenomenen in Laos. Het is een lust voor het oog, maar wanneer de temperatuur hoog oploopt is het ook heerlijk om een duik in het water te kunnen nemen.

De Tad Sae waterval ligt ook in de omgeving van Luang Prabang, maar deze ligt buiten het regenseizoen vaak droog waardoor je hier niet kunt zwemmen. Adrenalinejunks vinden hier echter wel een gaaf parcours om te ziplinen!

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel