Laos: wat je moet weten voordat je aankomt

Glooiende landschappen met jungles en watervallen, kleine dorpjes waar mensen je met een grote glimlach begroeten en talrijke tempels om te bewonderen: dat is Laos.

Het massatoerisme heeft de weg naar dit Zuid-Aziatische land nog niet gevonden, waardoor je hier kunt genieten van de puurheid, de authenticiteit van deze bijzondere plek. Zelfs de hoofdstad Vientiane voelt als een groot dorp. Geen Burger King en McDonalds, maar sfeervolle eetkraampjes op straat en kleine barretjes in smalle straten.

Je kunt genieten van een prachtige zonsondergang aan de rivierkade van de Mekong met een verfrissende Beerlao. Of maak kennis met de praatgrage monniken in Luang Prabang, die dolgraag hun Engelse talenkennis willen verbeteren. Optimaal relaxen doe je op de Si Phan Don eilanden, niet ver van de grens met Cambodja. Je stapt in een heel andere wereld als je naar Laos reist en dat vergt wat voorbereiding. Wat moet je weten en regelen voordat je naar Laos vertrekt?

Visum

Visa-on-arrival in Vientiane bij de grens aan Thailand.

Om Laos binnen te komen heb je een visum nodig. De meeste reizigers kopen deze bij de grensovergangen of op de vliegvelden. Laos grenst aan Thailand en Myanmar in het westen, China in het noorden, Vietnam in het oosten en Cambodja in het zuiden.

Met een standaard visa-on-arrival mag je maximaal 30 dagen in het land verblijven. Je kunt je visum eventueel verlengen bij de immigratiedienst in Laos. De prijzen voor dit visum varieren regelmatig en schommelen rond de 35 dollar. Daarnaast bepaalt ook je nationaliteit de prijs van het visum. Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is en dat je pasfoto’s meeneemt.

Het is mogelijk om je visum voor Laos van tevoren bij de ambassade aan te vragen. In Nederland is er geen Laotiaanse ambassade, de dichtstbijzijnde is in Brussel. Met deze optie ben je echter wel wat duurder uit dan met de visa-on-arrival. Bovendien is ook dit visum geldig voor maximaal 30 dagen.

Verplichte vaccinaties

Er zijn bijna geen verplichte vaccinaties voor Laos. De enige verplichte inenting is die voor gele koorts, maar die is alleen nodig wanneer je in de zeven dagen voordat je naar Laos gaat in een land met gele koorts bent geweest. Dit geldt met name voor Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.

Wel worden een aantal vaccinaties aangeraden als je door Laos reist. Een inenting voor hepatitis A en DTP bijvoorbeeld. Daarnaast wordt een BMR inenting aangeraden wanneer je geen mazelen of vaccinatie tegen mazelen hebt gehad. Wie langer in Laos verblijft wordt bovendien aangeraden om inentingen voor buiktyfus, rabiës en hepatitis B te nemen. Zorg ervoor dat je op tijd de afspraak voor jouw vaccinaties maakt.

In meerdere gebieden in Laos komt bovendien malaria voor. Het is verstandig om jouw reisroute met de dokter te bespreken om te kijken of je malariatabletten nodig hebt. Gebruik daarnaast muggenspray en trek ’s avonds bedekkende kleding aan.

Geld

De valuta is de Laotiaanse Kip. De wisselkoers schommelt dagelijks, dus houd deze goed in de gaten. 1 euro is ongeveer 8000 tot 9000 kip. Let erop dat het lastig is om in kleinere dorpen te pinnen, dus zorg ervoor dat je altijd voldoende geld op zak hebt. Amerikaanse dollars en Thaise baht worden op veel plekken ook geaccepteerd, met name voor excursies.

Veiligheid

Ontmijnde landbouwgrond in Laos

Laos is een van de minst ontwikkelde landen in Zuidoost-Azië en dat brengt risico’s met zich mee. Een groot deel van de bevolking is erg arm en dit zorgt voor criminaliteit. Loop niet met dure spullen en sieraden te koop en berg ze veilig op. Laat je echter niet te veel afschrikken, want de meeste Laotianen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam.

Verspreid door het land vind je talrijke UXO’s, onontplofte landmijnen. Deze stammen uit de tijd van de Vietnamoorlog, maar vandaag de dag worden er nog steeds mensen getroffen door deze onontplofte bommen. Met name in het noorden en het oosten, op de grens met Vietnam, is het gevaarlijk om van de gebaande wegen af te wijken.

Gebruiken en gewoonten

Je bent als reiziger te gast in Laos, een land met andere gebruiken en gewoonten. Een groot deel van de Laotianen is boeddhist. Trek daarom bedekkende kleren aan wanneer je een tempel of heilige plek bezoekt. Het hoofd wordt door de boeddhisten als het meest reine deel van het lichaam gezien. Het aanraken van het hoofd wordt dan ook als aanstootgevend gezien, zelfs bij een onschuldige aai over het hoofd van een kind. De voeten zijn volgens het boeddhisme het minst reine deel van het lichaam. Ga dus niet met je voeten richting een Boeddhabeeld zitten. Ook is het gebruikelijk om je schoenen uit te trekken wanneer je een tempel of een Laotiaans huis betreedt.

De Laotianen zullen elkaar niet snel kussen of omhelzen. In plaats daarvan hebben ze een begroeting, de waai, waarbij ze hun handen tegen elkaar houden. Hoe hoger de waai, hoe meer respect je voor de ander toont. Monniken mogen geen lichamelijk contact hebben met vrouwen. Wanneer een monnik een vrouw geen hand geeft is dit dus niet uit onbeleefdheid maar vanwege hun geloofsovertuiging.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel