Het ontdekken waard: de veelzijdige eilanden rondom Venetië

De Italiaanse stad Venetië is prachtig, maar kan ook erg hectisch zijn. Wil je de drukte ontvluchten? In de lagune van de stad liggen diverse eilanden die een ontdekkingstocht waard zijn.

Venetië is bij veel mensen een geliefde bestemming voor een stedentrip. De gondels en de grachten, de prachtige gebouwen aan het San Marcoplein en het feestelijke carnaval hebben een grote aantrekkingskracht op reizigers van over de hele wereld.

Een stuk minder hectisch zijn de eilanden rondom Venetië. De vaporetto, de waterbus van de Italiaanse stad, brengt je naar deze fijne plekjes. Ontdek wat voor veelzijdige eilanden er rondom Venetië zijn te vinden!

Murano

Murano ligt anderhalve kilometer ten noordoosten van de stad. Eigenlijk mag Murano niet één eiland worden genoemd; het bestaat namelijk uit meerdere kleine eilanden die met elkaar zijn verbonden door bruggen.

Murano is met name bekend vanwege het Venetiaanse glaswerk. In de dertiende eeuw werden al de glasblazers uit Venetië verplaatst naar Murano. De glasblazerijen en glasovens mochten vanwege het brandgevaar niet langer in de stad blijven. Doordat al de vaklieden bij elkaar werden geplaatst is de traditie van het glasblazen goed bewaard gebleven. In het Glasmuseum staat een grote collectie glaswerk die je kunt bezichtigen en in de ateliers op Murano kun je de glasblazers aan het werk zien. Het geheim van het heldere kristal zul je echter niet snel ontdekken: tot op de dag van vandaag mogen de ambachtslieden hun geheime werkwijze niet doorvertellen.

Burano

Het eiland Burano ligt zo’n tien kilometer ten noordoosten van Venetië. Het lijkt net of een groep kunstenaars een kleurenpalet over Burano heen heeft laten vallen. Het kleurrijke eiland is een lust voor het oog en vanwege de felle kleuren zeer geliefd bij fotografen.

Tijdens een wandeling over Burano kom je ongetwijfeld vrouwen tegen die kantklossen, met goed weer vaak buiten in de zon. Kant is namelijk het belangrijkste exportproduct - en daarmee de inkomstenbron - van het eiland. Wil je een product van kant kopen? Let er dan goed op dat het gemaakt is op Burano. Veel producten worden namelijk ook in China gefabriceerd. In het museum op het eiland kun je een mooie collectie kant bezichtigen.

Daarnaast is Burano een echt visserseiland. Op de vismarkt wordt de verse vangst verkocht, een aanrader voor wie verschillende soorten vis wil proeven.

Torcello

Ook het eiland Torcello ligt ten noordoosten van Venetië, op een steenworp afstand van Burano. Het is de ideale plek voor iedereen die op zoek is naar rust en ontspanning. Er wonen namelijk slechts een handvol mensen op dit groene eiland.

De kathedraal van Santa Maria Assunta was de eerste kathedraal in de Lagune van Venetië

De kathedraal op Torcello is het oudste gebouw van de lagune, zelfs nog ouder dan de stad Venetië. De indrukwekkende Byzantijnse mozaïeken van dit bouwwerk beelden het laatste oordeel uit en wie de klokkentoren beklimt wordt beloond met een mooi uitzicht over het natuurrijke eiland.

San Michele

San Michele ligt zo’n vierhonderd meter ten oosten van Venetië en wordt ook wel ‘het eiland van de doden’ genoemd. In de negentiende eeuw benoemde Napoleon het eiland tot de begraafplaats van de stad. Eigenlijk best logisch, want een stad die op water is gebouwd biedt weinig mogelijkheden om mensen te begraven. Met zwarte gondels worden overledenen naar hun laatste rustplek gebracht.

Enkele beroemdheden zoals de Amerikaanse dichter Ezra Pound, de Russische componist Stravinsky en de Italiaanse componist Luigi Nono liggen hier begraven. Er wonen geen mensen op San Michele, waardoor het letterlijk doodstil is op het eiland. De imposante graven maken van San Michele een interessant openluchtmuseum.

Lido

Lido staat ook wel bekend als ‘het strand van Venetië’. Dit eiland ten zuidoosten van de stad bestaat namelijk uit een kilometerslange goudgekleurde kustlijn waar mensen graag een zonnige dag doorbrengen.

Lido di Venezia moet trouwens niet worden verward met Lido di Jesolo, een naburige stad op het vasteland van Italië. Met Lido kun je een stedentrip naar Venetië prima combineren met een paar dagen zonnebaden op het strand!

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel