Komodo’s en vulkanen op Flores, Indonesië

Bij Indonesië denken de meeste mensen vaak gelijk aan Bali en Java. Indonesië bestaat echter uit talrijke eilanden die een voor een verrassen. Zo ook het eiland Flores. De grote massa heeft dit prachtige eiland nog niet ontdekt, waardoor Flores zijn authenticiteit heeft behouden. Een bergachtig landschap, eeuwenoude dorpjes, een prachtige onderwaterwereld en de legendarische komodovaranen wachten hier op je.

Een goede manier om Flores te verkennen is met een auto en een gids. De gids brengt je in een paar dagen langs de mooiste plekken van het eiland en kan hier bovendien veel informatie over geven.

Wie het avontuurlijker wil aanpakken huurt een scooter en trekt er zelf op uit. Er gaan regelmatig vluchten naar Flores vanaf Bali en Lombok. Daarnaast is het mogelijk om per boot vanaf bijvoorbeeld Lombok of Sumbawa naar het havendorp Labuan Bajo op Flores te reizen.

Mysterieuze meren van de Kelimutu vulkaan

De Kelimutu vulkaan

Het bergachtige landschap van Flores is ontstaan door een aantal vulkanen. De grond is erg vruchtbaar, waardoor er tegen de heuvels vele rijstvelden aan zijn gebouwd. De kronkelige wegen en vele bochten door de bergen nemen je mee langs de mooiste panorama’s.

Een van de hoogtepunten van Flores ligt in het oosten, de Kelimutu vulkaan. Het is lastig om niet gefascineerd te raken door deze plek. De drie kratermeren veranderen namelijk om de haverklap van kleur. De kleuren kunnen variëren van lichtblauw met tinten groen tot robijnrood en zelfs gitzwart. Het blijft een mysterie waarom en hoe dit gebeurt.

De zonsopkomst op de top van deze vulkaan is een van de mooiste die je ooit zult zien. Al voordat de zon opkomt reis je naar boven. De weg omhoog kun je voor het grootste deel met de auto of de scooter afleggen. Het laatste gedeelte naar de kratermeren moet je zelf beklimmen, maar gelukkig is dit niet zwaar. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig zicht op de opgaande zon en de eerste zonnestralen die de meren laten glinsteren.

Heerlijke warmwaterbronnen en eeuwenoude dorpen

Het eeuwenoude dorp Wae Rebo

Verspreid over het eiland vind je eeuwenoude dorpen zoals Bena en Wae Rebo. Als je de televisie hier wegdenkt stap je zo honderden jaren terug in de tijd. Je vindt hier eenvoudige houten hutjes met rieten daken, stierenkoppen als versiering aan de muur en zelfs offertafels. Bezoek de traditionele dorpen met een gids of leer van tevoren een woordje Indonesisch; de inwoners spreken namelijk geen Engels.

De mannen ploegen op het land terwijl de vrouwen in groepjes voor hun huizen zitten en zich met oude ambachten bezighouden. Cacao- en koffiebonen worden op traditionele wijze in de zon gedroogd en er wordt soms wel weken gewerkt aan één prachtige, handgemaakte sarong. De sarongs die in deze traditionele dorpen worden gemaakt worden over heel Flores en zelfs op andere Indonesische eilanden verkocht. Deze handgeweven doeken zijn prachtig en bovendien erg handig. In het bergachtige landschap van Flores kan het namelijk flink afkoelen. Een warme sarong die je om je heen kunt slaan kan dan zeker van pas komen.

Ontspannen kan op Flores het beste bij de vele heerlijke warmwaterbronnen die het eiland rijk is. Deze bronnen liggen vaak tussen de rijstvelden of in het regenwoud en zijn een oase van sereniteit. De lokale bevolking komt hier om, naast het ontspannen, zich te wassen en de was schoon te spoelen. Enkele heetwaterbronnen zijn Mangeruda Soa, vlakbij Bajawa, en de Waturaka Hot Spring bij de Kelimutu vulkaan.

Komodo’s spotten op Flores

De mysterieuze komodovaraan

De meeste reizigers die naar Flores komen willen de prachtige onderwaterwereld ontdekken. Vanaf het westelijke dorp Labuan Bajo kun je per boot naar talrijke eilandjes die voor de kust liggen varen. Je hebt hier grote kans om tropische vissen, schildpadden en soms zelfs immense manta’s tegen te komen.

Maar Flores staat nog meer bekend om de mysterieuze komodovaraan. Deze prehistorische dieren leven zowel op het land als in het water van het Komodo National Park. De meeste kans om de komodo’s te spotten heb je op de eilanden Rinca en Komodo.

Je bewandelt de eilanden altijd met een gids, gezien de komodovaraan gevaarlijk en giftig is. Onthoud wel: omdat het een natuurpark is bestaat er een kans dat je de komodo’s niet ontmoet. Deze dieren lopen immers vrij in de natuur rond. Tussen mei en augustus is er ook een kleinere kans om de komodovaranen te vinden. Ze trekken zich dan namelijk terug om te paren. De gidsen zullen er echter alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij een glimp van deze dieren kunt opvangen.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel