Indonesië: wat je moet weten voordat je aankomt

Indonesië is een diverse bestemming in Azië waar jong en oud optimaal kan genieten. De duizenden eilanden bieden namelijk voor ieder wat wils. Ga op ontdekkingstocht door het regenwoud van Sumatra; wie weet sta jij wel oog in oog met orang-oetans.

Of misschien beklim je liever de Bromo vulkaan op Java, waarna je wordt beloond met adembenemende uitzichten. Het eiland Bali staat bekend als het feesteiland van Indonesië, maar heeft nog veel meer te bieden: talrijke tempels, heerlijke stranden en een uiterst vriendelijke bevolking bijvoorbeeld.

Wie op zoek is naar een prachtige onderwaterwereld duikt in de wateren rondom Flores. Op de eilanden van het nabijgelegen Komodo National Park heb je de kans om de eeuwenoude komodovaraan tegen het lijf te lopen. En dit zijn slechts enkele uitgelichte eilanden. Voor velen is een reis naar Indonesië een onvergetelijke ervaring, maar enige voorbereiding is wel handig. Wat moet je weten en regelen voordat je naar Indonesië vertrekt?

Visum

Sinds juni 2015 is er een wet die ervoor heeft gezorgd dat onder meer Nederlanders en Belgen geen visum meer nodig hebben voor Indonesië. Hiermee hoopt het land meer toeristen uit voornamelijk Europese landen te trekken.

Vakantiegangers mogen voortaan dertig dagen zonder visum doorbrengen in Indonesië. Belangrijk: de gratis visa bij aankomst gelden alleen als je Indonesië binnenkomt via de volgende vastgestelde plekken: de vliegvelden van Jakarta, Bali, Medan, Surabaya en Batam of de havens van Batam, Riau en Tanjung Pinang.

Wie van plan is om langer dan dertig dagen in Indonesië te blijven moet het gratis visum betaald verlengen bij het Immigratiekantoor in Indonesië of vooraf in Nederland een visum voor zestig dagen aanvragen. Dit is mogelijk bij de Indonesische Ambassade in Den Haag. Je kunt hier zelf naartoe gaan, maar een visumbureau kan dit ook (betaald) voor jou regelen. Zorg ervoor dat jouw paspoort nog tenminste zes maanden geldig is bij aankomst en dat er genoeg vrije pagina’s beschikbaar zijn voor het visum. Bij het aanvraagformulier moet je bovendien een pasfoto leveren en soms moet je ook een reisplan of reisdocumenten toevoegen.

Verplichte vaccinaties

Er zijn weinig verplichte vaccinaties voor Indonesië. De enige verplichte inenting is die voor gele koorts. Deze is echter alleen nodig wanneer je in de zeven dagen voordat je naar Indonesië gaat in een land met gele koorts bent geweest. Dit zijn voornamelijk Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.

Er worden wel enkele vaccinaties aangeraden bij een bezoek aan Indonesië, bijvoorbeeld een inenting voor DTP en hepatitis A. Bovendien wordt een BMR inenting aanbevolen als je nooit een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad. Bij een lang verblijf in Indonesië worden andere vaccinaties zoals rabiës, buiktyfus en hepatitis B aanbevolen. Zorg ervoor dat je op tijd de afspraken voor jouw vaccinaties maakt. Het is slim om dit ten minste vier tot zes weken voordat je vertrekt te regelen.

In het merendeel van Indonesië leeft de malariamug. Malariapillen worden daarom voor een reis naar Indonesië aangeraden. Bovendien is het verstandig om ter preventie bedekkende kleding te dragen en muggenspray te gebruiken.

Geld

2000 Rupiah is ongeveer 0,12 euro.

De valuta is de Indonesische Rupiah. De wisselkoers kan dagelijks verschillen, dus het is verstandig om deze goed in de gaten te houden. 1 euro is ongeveer 14.000 Rupiah waard. In Indonesië kun je op de meeste plekken gemakkelijk geld pinnen bij de ATM’s. Vergeet je pinpas niet, aangezien je in Indonesië eerst het geld en dan pas de pinpas terugkrijgt bij automaten.

Het is in Indonesië, net als in veel andere Aziatische landen, gebruikelijk om af te dingen op markten en in lokale winkels. Het is een spelletje waarbij beide partijen azen op een goede prijs-kwaliteitverhouding. Probeer van te voren in te schatten wat je voor een product wil betalen. Sla echter niet te ver door in het onderhandelen. 10 cent kan voor jou weinig uitmaken, maar kan voor de lokale bevolking veel betekenen.

Vertrekbelasting

Het is belangrijk om te weten dat er een vertrekbelasting in Indonesië bestaat. Na het inchecken moet je nog een bedrag betalen om het vliegveld te verlaten. Dit geldt voor zowel internationale als binnenlandse vluchten. De prijzen variëren van 50.000 tot 200.000 Rupiah.

Verschillen in geloof

Lees je van tevoren goed in over het geloof van het eiland waar jij naartoe gaat. Indonesië heeft namelijk diverse geloven, die per eiland of zelfs per regio kunnen verschillen. Op Java is de bevolking bijvoorbeeld grotendeels moslim, terwijl er op Bali een hindoe-boeddhistische cultuur bestaat. En op Flores kom je juist weer veel katholieke dorpjes tegen.

Kleurrijke sarongs, ideaal voor als je een tempel wil bezoeken.

Het is slim om een omslagdoek of sarong mee te nemen als je eropuit trekt. Deze doeken zorgen niet alleen voor extra warmte op een koude regenachtige dag, maar bieden ook uitkomst wanneer je een tempel of kerk bezoekt en jouw lichaam moet bedekken.

Gebruiken en gewoonten

Je bent als reiziger te gast in Indonesië, een land met andere gewoonten en gebruiken. Met name in de islamitische gebieden wordt het als aanstootgevend gezien om met verhullende kleding rond te lopen. Op het strand wordt het wel gedoogd om in een bikini rond te lopen, maar zeker niet gewaardeerd. Ook hier biedt een sarong de oplossing.

Respect staat hoog in het vaandel in Indonesië, met name voor ouderen. Het is daarom niet verstandig om je agressief te uiten in het bijzijn van anderen.

De voeten zijn volgens Indonesiërs het minst reine deel van het lichaam. Wijs daarom nooit met je voeten naar iemand en stap ook niet zomaar over mensen heen.

Ook de linkerhand wordt als een onrein deel van het lichaam gezien. Dit is namelijk de hand die wordt gebruikt op het toilet om de billen te wassen. Wil je iets geven, doe dit dus altijd met je rechterhand. Indonesiërs eten trouwens met de (rechter-) handen en het wordt erg gewaardeerd als jij dit als bezoeker ook probeert. Twijfel je over jouw gedrag en de gebruiken, spiek dan even hoe de lokale bevolking het doet.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel