Weg van de mensenmassa op Bali, Indonesië

Het eiland Bali is mysterieus en prachtig. Fijne stranden, traditionele dansen en wereldberoemde rijstvelden maken het Indonesische eiland tot een geliefde vakantiebestemming. Al vele cultuurliefhebbers, families met kinderen, pas getrouwde stellen, feestgangers, surfers en avontuurlijke backpackers hebben hun hart aan dit eiland verloren.

Bali heeft iedereen iets te bieden en is daardoor erg populair, maar ook ontzettend toeristisch. Gelukkig zijn er plekken die nog niet door het massatoerisme zijn ontdekt.

De magnifieke oostkust van Bali

De heilige berg Agung domineert het landschap in Oost-Bali

De meeste mensen verblijven in het zuiden van Bali, in plaatsen als Denpasar, Sanur, Kuta. Je vindt hier een aaneenschakeling van luxueuze hotels, talrijke winkeltjes en restaurants. Maar er kleven ook nadelen aan zulke toeristische steden; het is soms vechten voor een fijn plekje op het strand, dronken jongeren zwalken al vroeg in de middag over straat en je komt in deze steden weinig met de oprechte vriendelijkheid van de bevolking in aanraking.

Wie naar het oosten van Bali gaat ontdekt een heel ander gezicht van het eiland. Al van kilometers ver zie je de heilige berg Agung boven de heuvels uittorenen. In het oostelijke deel wachten prachtige panorama’s op je. Je kunt alles het beste per auto of per scooter verkennen.

Wie de kuiten flink wil trainen kan eventueel ook een fietstocht door deze regio maken. De valleien en de rijstvelden kleuren hier verschillende tinten groen en langs de kust, van het dorp Amed tot aan het dorp Karangasem, heb je prachtige uitzichten over de baaitjes en de zee.

Het waterpaleis van Tirta Gangga trekt veel bezoekers, maar is desondanks zeker de moeite waard. De watertuinen van de voormalige koninklijke familie hebben iets sprookjesachtigs. Bovendien kun je hier een duik in het heilige water maken.

In Karangasem vind je een minder toeristische variant, het waterpaleis van Ujung. Geniet hier van de rust terwijl je de Balinese cultuur en geschiedenis leert kennen.

Bij de plaats Candidasa vind je het bijzondere Bali Aga dorp Tenganan. De bewoners van dit eeuwenoude dorp leven, in vergelijking met de rest van Bali, vrij primitief en beoefenen oude ambachten. Het is een plek van sereniteit waar je enkel het geluid van tjirpende vogels en kraaiende hanen zult horen. Auto’s en scooters mogen het ommuurde dorp namelijk niet binnen. De inwoners zijn geen massa’s mensen gewend. Het is daarom verstandig om met een gids het dorp te bezoeken. Plak er een mooie wandeling door de bosrijke omgeving achteraan en je hebt een onvergetelijke dag!

Pareltjes in het hart van Bali

Het prachtige tempelcomplex Tirta Empul (tempel van het heilige water) in Tampaksiring

Bali is het eiland van de duizenden tempels. Ieder dorp, iedere berg en zelfs ieder huis heeft een eigen tempel. De hindoe-boeddhistische bevolking is trots op haar geloof en ze delen graag een klein stukje ervaring met de bezoekers.

Een bijzonder tempelcomplex is Tirta Empul in Tampaksiring, in het hart van Bali. Balinezen komen hierheen om te bidden en zichzelf met het heilige water te reinigen. Een prachtig tafereel om te zien! Vergeet bovendien niet een sarong mee te nemen. Op weg naar de parkeerplaats loop je door een doolhof van souvenirwinkels. Dat kan vervelend zijn, maar daartegenover word je in het tempelcomplex zelf wel met rust gelaten.

Wie Bali bezoekt gaat ongetwijfeld ook naar het centraal gelegen Ubud. De sfeer in dit artistieke dorp is veel relaxter dan in Kuta of Sanur, maar de straten worden ook hier overlopen door talrijke toeristen.

Wil je liever de rust opzoeken? In het pittoreske Petulu Gunung, niet ver van Ubud, is er iedere avond een bijzonder schouwspel te zien. Bij zonsondergang keren duizenden witte Kokokan vogels van over het hele eiland terug naar de bomen in dit dorp. De magie van deze dagelijkse migratie kun je moeilijk op beeld vastleggen en is iets wat je ter plekke moet ervaren.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel