Dit zijn de beste surfplekken in Indonesië

Surfers brengen het liefst hun dagen door tussen heerlijk verfrissende golven, wuivende palmbomen en fenomenale stranden. En laat Indonesië nou net uit duizenden eilanden bestaan waar je dit soort plekken kunt vinden.

Van beginnersgolven tot metershoge muren van water, in Indonesië vinden zowel surfmaagden als professionals de ideale plek om op hun surfplank te staan. Relax tussen het surfen door in je hangmat met een kokosnoot in je hand. Exotischer dan Indonesië wordt het niet!

Voorbereiding

Op veel plekken in Indonesië bieden lokale surfers en surfscholen aan beginners lessen aan. Wanneer je nog niet eerder op een surfplank hebt gestaan begin je meestal met een longboard. Met deze plank heb je namelijk meer stabiliteit.

Ook is het verstandig om als beginner een wetsuit of een t-shirt aan te doen; zo voorkom je dat je striemen en irritaties langs je armen en op je buik krijgt. Bovendien kan het water in sommige gebieden koud zijn en houdt een wetsuit je lichaam warm.

Wie liever zelf aan de slag gaat kan simpelweg een surfboard huren en het water in! Vraag wel even rond of het veilig is om het water in te gaan: golven kunnen snel veranderen en niets is zo verraderlijk als een sterke onderstroom. Onder meer het tijdstip van de dag en de stand van de maan hebben invloed op het water.

https://www.youtube.com/watch?v=Pvejw9AcuX4

Overdosis aan surfscholen op Bali

Bali is een geroemd surfparadijs en trekt surfers van over de hele wereld.

In het zuiden van het eiland vind je een overschot aan surfscholen. Met name Kuta en Legian zijn populaire oorden en kunnen daardoor erg druk zijn. Metershoge golven, verschillende breaks en een grot waar je doorheen moet peddelen - professionele surfers zullen hun hart ophalen bij het zuidelijke Uluwatu. Geen geschikte plek voor beginners, maar het uitzicht en de acrobatische kunsten van de professionals zijn een bezoek aan deze surfspot meer dan waard.

Ook bij Padang Padang vind je prachtige holle golven waar je doorheen kunt surfen. Na een kleine afdaling met de trap kom je op een klein en ongerept strandje dat nog niet bij het grote publiek bekend is.

Golven voor pro’s en beginners op Lombok

Op het minder toeristische Lombok zijn ook een aantal heerlijke surfplekken te vinden.

Een van de moeilijkste ter wereld is Desert Point, in het zuidwesten van het eiland. De golven hier hebben een hoog adrenalinegehalte en zijn alleen geschikt voor profs.

Voor de westelijke kust van Lombok liggen de Gili eilanden. Op Gili Trawangan is een surfplek met perfecte golven voor beginners. Deze golven nemen je tientallen meters mee over het water, waardoor je lekker lang op je board kunt staan. Let er wel op dat de stroming hier vaak erg sterk is en dat er in de branding veel dood koraal ligt waar je jezelf aan kunt bezeren.

Weg van het massatoerisme op Sumbawa

Sumbawa zit nog maar net in de lift als het aankomt op het toerisme. Het eiland is voornamelijk bij Australiërs bekend om de geweldige surflocaties en idyllische zandstranden. Het massatoerisme heeft nog geen weg gevonden naar Sumbawa. Met een beetje geluk heb je zelfs een strand helemaal voor jezelf.

In het zuiden van het eiland ligt Lakey Peak; bij deze surfplek breken de golven zowel naar links als naar rechts! Aan de westkust vind je het serene dorp Maluk waar surfers genieten van een baai met hagelwit zand, turquoise water en consistente golven.

Surfen met zeeschildpadden bij Sumatra

De beste surfplekken in de buurt van Sumatra liggen aan de westkant van het eiland, bijvoorbeeld op de Mentawai-eilanden. Ook hier breken de golven alle kanten op, wat voor een spectaculaire surfervaring zorgt. De golven zijn voornamelijk voor gevorderden, maar er komen hier de laatste jaren steeds meer scholen die zich richten op beginnerslessen.

Ook de eilandengroep Nias is een populaire plek bij surfers. Sorake Bay is hier de meest bekende uitvalsbasis. Wie weet zie je, wachtend op die perfecte golf, zeeschildpadden onder je door zwemmen!

Hotspot onder surfers op Java

Batu Karas ligt op het eiland Java en is een walhalla voor beginnende surfers. Let wel op waar je loopt in het ondiepe gedeelte; zee-egels komen met regelmaat voor in het zuiden van Java.

In het Alas Purwo Nationaal Park ligt G-Land. Deze naam gaf een klein groepje surfers in 1972 aan deze plek en sindsdien is het een hotspot onder surfers in Indonesië. Er zijn hier diverse surfscholen te vinden. Logisch, want met golven die wel driehonderd meter lang kunnen worden is G-Land een geweldige plek om te oefenen.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel