De grootste markt van Midden-Amerika in Chichicastenango, Guatemala

Wie in Guatemala is mag het dorp Chichicastenango eigenlijk niet overslaan. Het dorp is gelegen in een vallei en wordt omringd door een prachtig berglandschap. Maar dat is niet waar de meeste mensen voor komen.

In dit dorp vind je namelijk iedere week de grootste markt van Midden-Amerika. Marktlui uit heel het land en zelfs uit omringende landen komen naar Chichicastenango om hun spullen te verkopen.

Het is bij uitstek de beste plek om een leuk aandenken aan jouw reis door Guatemala te kopen of een paar souvenirs in te slaan voor het thuisfront. De markt is bovendien een leuke en sfeervolle plek waar je kennismaakt met de lokale Maya bevolking. Dus zelfs als je niets hoeft in te kopen is de markt in Chichicastenango een aanrader om te bezoeken!

De markt van Chichicastenango

Op de markt van Chichicastenango staan honderden kraampjes die wekelijks twee keer worden opgebouwd.

Tijdens de marktdagen worden al jouw zintuigen geprikkeld. De kleurrijke maskers, kleden en tassen hebben een aantrekkingskracht op veel mensen. Tijdens de zoektocht naar souvenirs kun je bovendien genieten van de lekkere lokale keuken: tortilla’s met zwarte bonen en groenten, gevulde pepers en kippensoep bijvoorbeeld.

Daarnaast zijn de mensen in Guatemala dol op zoetigheden, dus er worden op diverse plekken ook koeken, popcorn en taarten verkocht.

Hoe en wanneer kun je de markt het beste bezoeken?

De markt wordt iedere week op donderdag en zondag in Chichicastenango gehouden.

Het dorp wordt door de Guatemalteken vaak simpelweg Chichi genoemd. Honderden verkopers beginnen de avond van tevoren al met het opbouwen van de kraampjes. De markt verspreidt zich bijna door het hele centrum van het dorp, met de Sint Thomas kerk als middelpunt.

Onder meer ambachtelijke producten van de Maya’s, kleurrijke kleden, authentieke huisversiering, beeldjes, houten maskers, kleding en voedsel worden op de markt verkocht. In het overdekte deel van de markt worden voornamelijk traditionele kleding, kruiden en huisspullen verkocht. Hier vind je dan ook de meeste Guatemalteken die op zoek zijn naar de beste koopjes.

Met een tour naar Chichicastenango

De Chichicastenango markt is een van de hoogtepunten van Guatemala en daarom worden er talrijke tours door reisbureaus aangeboden.

De meeste tours bezoeken het dorp later in de ochtend, tussen 10 en 11 uur. Wie met een tour naar Chichicastenango gaat kan dus rekenen op veel drukte. Wil je de grote massa mensen vermijden? Doe net als de lokale bevolking en bezoek de markt in de vroege ochtend.

Rond 7 uur ’s ochtends kun je de toeristen op één hand tellen, alleen de lokale bevolking doet inkopen op zo’n vroeg tijdstip. Een bijkomend voordeel is dat je op zo’n vroeg tijdstip gemakkelijker kunt onderhandelen over prijzen. De prijst stijgt naarmate er meer toeristen op de markt verschijnen.

Je hoeft overigens niet bang te zijn om te onderhandelen. Het is namelijk op veel plekken in Guatemala gebruikelijk om af te dingen. De prijs die een handelaar voor zijn product wil hebben is vaak slechts een kwart van de prijs die ze jou in eerste instantie geven.

Wil je zo vroeg mogelijk in Chichicastenango zijn? Dan kun je ofwel ’s ochtends met eigen vervoer komen ofwel de avond van tevoren in het dorp overnachten.

Andere bezienswaardigheden

De Sint Thomas kerk (Iglesia de Santo Tomás), een rooms-katholieke kerk rond 1545 gebouwd op een Maya tempel platform. De trappen van de oorspronkelijk Maya tempel zijn nog altijd erg belangrijk. Elk van de 18 trappen staat voor een maand van een Maya-kalender jaar.

Chichicastenango is niet groot en daardoor kun je het dorp gemakkelijk te voet verkennen.

Het is een aanrader om de Sint Thomas kerk te bezoeken. Deze katholieke kerk is op oude overblijfselen van een Maya tempel gebouwd en daarom erg belangrijk voor de Maya gemeenschap. Bij de ingang worden er regelmatig religieuze rituelen uitgevoerd.

Ook het kerkhof van Chichicastenango is een bezoek waard. Bijna nergens vind je zulke vrolijk gekleurde graftombes in alle soorten en maten als hier.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel