Zo bezoek je Tikal.. de indrukwekkende Mayastad in Guatemala

In het noorden van Guatemala ligt, in het hart van de jungle, het eeuwenoude Tikal. Hier vind je de indrukwekkende ruïnes van de ooit zo machtige Mayastad.

Er bestaan veel raadsels, legendes en mysteries rondom de Maya beschaving en dat zorgt voor een grote aantrekkingskracht op veel mensen.

De meeste bezoekers gebruiken het dorp Flores, in de noordelijke regio Petén, als uitvalsbasis om Tikal te bezoeken.

Tempels en ruïnes

Gran Plaza

De archeologische site bestaat uit diverse ruïnes en tempels, in alle soorten en maten.

Een plek die je ongetwijfeld moet bezoeken is de Gran Plaza, dat vroeger het kloppende hart van de Mayastad was. Ook de steile trappen van Tempel V maken ongetwijfeld indruk op je.

Op de meer afgelegen plekken zoals Mundo Perdido en Plaza de los Siete Templos heb je een grotere kans om dieren als brulapen, toekans, neusberen, felgekleurde papegaaien of rode vossen te spotten.

Het park bezoeken

Het nationaal park van Tikal heeft twee ingangen. Bij de eerste ingang koop je een entreebewijs. Deze kost 150 Quetzal (december 2015). Dit ticket is één dag geldig, maar wie na 3 uur ’s middags arriveert mag het ticket ook de volgende dag gebruiken. Wie echter voor 6 uur ’s ochtends het park wil betreden betaalt 250 Quetzal.

De tweede ingang is 17 kilometer verderop en hier vind je enkele restaurants, accommodaties en het Museo Tikal. Denk eraan om zelf genoeg eten en drinken mee te nemen, want in het nationaal park kun je niets kopen. Bij de ingang van het park vind je ook een lokale supermarkt en wat eetkraampjes. Ook is het verstandig om genoeg muggenspray mee te nemen. Je zit tenslotte midden in de jungle.

Indrukwekkend uitzicht vanaf Tempel IV

Tempel IV, een van de langste en meest omvangrijke gebouwen in de Maya wereld. De piramide werd gebouwd rond 741 na Chr.

Tempel IV mag eigenlijk niet worden overgeslagen tijdens een bezoek aan Tikal. Dit is het figuurlijke en letterlijke hoogtepunt van het nationaal park.

Je kunt deze tempel de hele dag beklimmen, maar het beste moment is in de vroege ochtend. Je ziet en hoort de jungle dan langzaam ontwaken. Toekans worden wakker en vliegen in een rap tempo voorbij. Het geluid van brulapen echoot kilometers verderop nog na. Met wat geluk zie je de lucht langzaam paars, rood en oranje kleuren, maar ook wanneer het mistig is heeft het aanschouwen van een ontwaakte jungle iets mysterieus.

Enkele tempeltoppen torenen boven het bladerdek uit. Ook aan het eind van de middag is het een aanrader om tempel IV te beklimmen, want met goed weer zie je hier een adembenemende zonsondergang.

Met of zonder gids?

Je kunt Tikal zowel zelfstandig als met een gids ontdekken. Je hoeft niet bang te zijn dat het gevaarlijk is om het park zelfstandig te bezoeken. Dieren zijn schuchter en zullen je niet snel aanvallen. De wegen in het nationaal park zijn goed bewegwijzerd.

Mocht je toch bang zijn om te verdwalen, dan kun je een plattegrond bij de eerste ingang van het nationaal park kopen of een foto van de plattegrond bij de tweede entree maken.

Als je meer wilt weten over de Maya geschiedenis is het verstandig om Tikal met een gids te bezoeken. Hij of zij kan vertellen over de gebruiken en het dagelijks leven van de Maya’s, de ontwikkeling van deze samenleving in Midden-Amerika en de dieren die in Tikal leven. Een gids laat de ruïnes echt tot leven komen en helpt jouw fantasie door indrukwekkende verhalen te vertellen.

Een leuke mogelijkheid is een tour om de zonsopgang te zien en meer over Tikal te leren. Deze tours beginnen vaak al om 4 uur in de ochtend en zijn afgelopen voordat de dagtoeristen arriveren. Hierna heb je nog een hele dag om zonder gids door het park rond te lopen.

Overnachten in het nationaal park

De lobby van hotel Jungle Lodge

De meeste mensen bezoeken Tikal tijdens een dagexcursie vanuit Flores. Wil je de ruïnes op een rustig moment bezoeken? Overnacht dan in het nationaal park. Op die manier ben je heel flexibel en kun je bijvoorbeeld al vroeg in de ochtend of juist nog later in de middag naar de ruïnes wandelen.

Je vindt drie hotels bij de ingang van het nationaal park: Jungle Lodge, Tikal Inn en Jaguar Inn. De accommodaties hebben allemaal kamers, maar bij de Jaguar Inn kun je ook in een vooropgezette tent slapen.

Daarnaast vind je bij de ingang een kampeerveld waar je in een tent of een hangmat kunt overnachten. Het terrein is groot, dus vooraf reserveren is niet noodzakelijk. Voor de hotels is het wel handig om een reservering te maken.

Andere Maya ruïnes in de omgeving

El Mirador met de 55 meter hoge El Tigre piramide.

De Maya’s leefden in een groot deel van Midden-Amerika. Hierdoor zijn er vandaag de dag niet alleen in Guatemala veel ruïnes te bezichtigen, maar ook in Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. In de buurt van Tikal vind je nog meer Maya overblijfselen.

Een bijzondere ervaring is een meerdaagse trektocht naar El Mirador. Dit was ooit de indrukwekkende hoofdstad van de Maya’s en ligt midden in het regenwoud, waar je de bewoonde wereld voor een paar dagen achter je laat. De ruïnes van El Mirador, Spaans voor ‘het uitzichtspunt’, zijn meer dan 2500 jaar oud en een groot deel is nog niet eens opgegraven en klaar om bezichtigd te worden.

Tot de overblijfselen behoort ook de grootste piramide die tot nu toe op het Amerikaanse continent gevonden is. Vanaf de top van El Tigre ervaar je een van de mooiste zonsopkomsten die je ooit hebt gezien. Tijdens een meerdaagse wandeltocht naar El Mirador bezoek je vaak ook El Zotz, een archeologische plaats die bekend staat om de vele vleermuizen die je hier zult treffen.

De ruïnes van Yaxha. De naam van de stad (yaxa, Yax-ha) is afgeleid van het meer van Yaxha en betekend "blauw-groen water".

Op de route van het dorp Flores naar de grens met Belize vind je de ruïnes van Yaxha. Deze Maya overblijfselen liggen tussen twee meren: Laguna Sacnab en Laguna Yaxha.

Je kunt meerdere tempels beklimmen om van een prachtig uitzicht over de meren en de bosrijke omgeving te genieten, maar je geniet van de mooiste panorama’s vanaf de top van Structure 216 (ook bekend als Temple of the Red Hands).

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel