De unieke hoogtepunten van Tallinn, een stad met een Disney-sausje

Tallinn is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip in Europa. Jammer, want de hoofdstad van Estland is verrassend leuk!

De diverse wijken hebben allemaal hun eigen charme en hotspots die erop wachten om ontdekt te worden. Laat je verrassen door de pittoreske gebouwen en de fijne sfeer in de oude binnenstad of zoek de rust en de natuur op in Rocca al Mare. Of misschien ga je liever op ontdekkingstocht in de visserswijk Kalamaja.

Veel bezienswaardigheden in Tallinn zijn op loopafstand of goed bereikbaar met het openbaar vervoer, waardoor deze hoofdstad een ideale bestemming is voor een weekendje weg.

Vanalinn: de oude binnenstad

Veel inwoners zeggen dat je je een dagje in Disneyland begeeft als je door Vanalinn, de historische binnenstad van Tallinn, loopt. En gelijk hebben ze. Pastelkleuren domineren de muren van de gebouwen en overal vind je lieflijke torentjes en balkons. Als je niet beter zou weten zou je verwachten dat Mickey Mouse ieder moment vanuit een raam zijn publiek toezwaait.

Maar ook de geschiedenis van Tallinn als Hanzestad sijpelt door in het straatbeeld. Niet alleen veel gebouwen zijn al eeuwen oud, ook veel restaurants zijn ingericht in de Middeleeuwse stijl. De bediening loopt vaak in historische kostuums, er wordt gedronken uit kruiken en met wat geluk spelen muzikanten op antieke instrumenten. Een voorbeeld van zo’n restaurant is Olde Hansa in de straat Vana Turg, achter het centrale stadsplein.

Hoogtepunten van de binnenstad

Vanalinn is een waar openluchtmuseum, waar je in maximaal drie uur doorheen bent gelopen. Niet voor niets staat dit stadsdeel op de werelderfgoedlijst van UNESCO! Wil je een mooi uitzicht over de binnenstad? Loop dan naar het Patkuli Viewplatform.

Maak ook een stop bij de prachtige Alexander Nevski-kathedraal, die op een steenworp afstand hiervandaan ligt. Enkele noemenswaardige straatjes zijn Pikk-Jalg, waar op een zonnige dag straatkunstenaars hun werk tonen, en het pittoreske Katariina käik.

De talrijke musea in Tallinn zijn op meerdere handen te tellen. Ontdek bijvoorbeeld hoe de stad in de gaten werd gehouden in het KGB Museum. En wist je dat Estland bezet is geweest door zowel de Duitsers als de Russen? Over die geschiedenis leer je alles in het Museum of Occupations. Je kunt zelfs meer ontdekken over de drinkcultuur in het land, in het Museum of the Estonian Drink Culture.

Rust en ontspanning

Het Estonian Open Air Museum is een unieke reconstructie van een vissersdorp, die je terug neemt naar de 18e eeuw.

Na een lange wandeltocht door de historische binnenstad is het tijd om te ontspannen, bijvoorbeeld in een park of in de bossen. In de oostelijke wijk Kadriorg vind je niet alleen luxe huizen zoals het presidentieel paleis, maar ook veel tinten groen. Het park en de vijver achter het Kadriorg Art Museum zijn een oase van rust. Kunstliefhebbers kunnen bovendien nog een stop maken in het KUMU Art Museum.

Ook in de westelijke richting vind je een natuurrijk gebied, Rocca al Mare. De inwoners van Tallinn komen hier in hun vrije tijd om van de bossen en de zee te genieten, niet ver van de hoofdstad vandaan. Hier vind je ook enkele bezienswaardigheden, zoals de dierentuin van Tallinn en het Estonian Open Air Museum. Hier leer je meer over het leven, de tradities en het bijgeloof in Estland door de jaren heen.

Visserswijk Kalamaja

De houten vissershuizen zijn typerend voor Kalamaja. Maar niet alleen de huizen zijn een bezoek aan deze wijk waard. Een bijzonder museum is de verlaten Patarei gevangenis. Jarenlang werden hier mensen gevangen gehouden, tot de gevangenis in 2004 moest sluiten.

Een grimmige oude cel in de Patarei gevangenis.

Alles is achtergelaten zoals het was en er hangt een mysterieuze sfeer. Je vindt hier lege cellen met afgebladderde posters, executiekamers en kleine ruimtes waar de gevangenen buiten mochten komen. Bij het nabijgelegen Seaplane Harbour kun je uitwaaien met uitzicht op zee en kennismaken met oude schepen, onderzeeërs en vliegtuigen.

Een romantisch laagje sneeuw

Estland behoort tot de Baltische Staten, in het oosten van Europa. De temperaturen schommelen door het jaar heen tussen de -20 en 20 graden. Bedenk dus goed wat jij tijdens een stedentrip wilt zien en doen.

In de wintermaanden ligt er vaak sneeuw, wat de stad een magisch tintje geeft. Bovendien kun je dan de sfeervolle kerstmarkt in de binnenstad bezoeken. Maar het winterse weer maakt de stad ook minder geschikt om in rond te wandelen. In de zomermaanden kun je juist weer genieten van boswandelingen en een picknick in het park, maar is het qua toeristen ook iets drukker in Tallinn.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel