Bezoek de mysterieuze piramides van Egypte

De eerste piramide werd er gebouwd als grafmonument voor een Egyptische farao. Ruim 4500 jaar later is Egypte nog altijd hét land van de piramides.

Toeristen blijven massaal Egypte bezoeken om deze mysterieuze en unieke bouwwerken met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Het bekendste bouwwerk is waarschijnlijk de grote piramide van Gizeh vlakbij Caïro, maar er zijn in totaal ruim 80 piramides bewaard gebleven. Ook worden er regelmatig nieuwe piramides ontdekt, zoals bijvoorbeeld vlakbij de grote begraafplaats Saqqara in 2008.

Voor wie ook duizenden jaren terug in de tijd wilt gaan biedt de hoofdstad Caïro een goed uitgangspunt. Buiten de stad zijn de meest bekende en indrukwekkende piramides te vinden. Stap een taxi in en maak kennis met de mystieke geschiedenis van Egypte.

De piramides van Gizeh

De piramide van Chefren en Cheops.

De meest bekende piramiden zijn die van Gizeh. Het gebied ligt vlakbij waar de hoofdstad Caïro grenst aan de woestijn. Het complex wordt overheerst door de drie grote piramiden: de piramide van Cheops, Chefren en die van Mykerinos. Naast de drie grote piramides staan er ook nog zes kleine piramiden.

De beroemdste piramide is die van Cheops. Dit bouwwerk bestaat uit ruim 2,3 miljoen stenen en staat dan ook bekend als ‘de Grote Piramide’. Van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld is deze 146 meter hoge piramide als enige bewaard gebleven.

Bij de drie grote piramiden in Gizeh staat ook ‘de Sfinx van Gizeh’. Dit is het grootste en bekendste beeld van een sfinx ter wereld. Het beeld is 73 meter lang en was in de oudheid waarschijnlijk beschilderd met felle kleuren. Met het indrukwekkende uiterlijk functioneerde de sfinx als de bewaker van de piramides.

De drie grote piramides werden gebouwd tijdens de vierde dynastie (tussen ca. 2551 en 2472 v.Chr.) en zijn dankzij een zeer stabiele constructie goed bewaard gebleven. Over de bouwdatum van de Sfinx van Gizeh bestaat meer onduidelijkheid, vooral omdat een koolstofdatering niet mogelijk is. Toch denken sommige egyptologen dat de Sfinx eerder was gebouwd en later in de vierde dynastie een verbouwing is ondergaan.

De piramides van Saqqara

De piramide van Djoser.

Saqqara (Sakkara) is een grote begraafplaats dat in de Egyptische oudheid bij de stad Memphis hoorde. Het gebied ligt op ongeveer 30 km afstand van Caïro en bevat een aantal kleinere piramides.

Een van die piramides is de bekendste en tevens oudste piramide ter wereld: de trappenpiramide van Djoser. Dit kan mogelijk zelfs het eerste stenen bouwwerk ter wereld zijn. Helaas is er nog maar weinig over van het enorme grafcomplex om de piramide heen. De trappenpiramide van Djoser is met 109 meter de hoogte piramide in Sakkara, maar altijd nog 37 meter kleiner dan de grote Piramide van Cheops.

In Sakkara vind je ook de piramide van Sechemchet, Oeserkaf, Oenas en de piramide van Menkauhor. In totaal zijn er elf grotere piramides en een veelvoud van kleinere piramiden in de omgeving van Saqqara te vinden.

Een ongeïdentificeerde piramide uit de dertiende dynastie en de piramide van Sekhemkeht zijn onvoltooid en dus nooit geheel afgebouwd.

De piramides van Dasjoer

De rode piramide van Snofroe.

De site van Dasjoer is slechts 10 km verwijderd van Saqqara en is met ongeveer een uur rijden vanaf de hoofdstad Cairo te bereiken. Op deze archeologische locatie vind je vooral piramiden van de twaalfde dynastie. Daarnaast heeft de Egyptische koning Snofroe er de rode piramide en de knikpiramide gebouwd.

De knikpiramide van Snofroe.

De knikpiramide wordt beschouwd als de eerste echte piramide die in Egypte gebouwd is. De opvallende vorm is te danken aan de instabiliteit die ontstond tijden het bouwen. Hierdoor moest er halverwege richting een kleinere hoek gebouwd worden.

De piramide van Snofroe

De piramide van Snofroe.

Het plaatsje Meidoem (Meidum) ligt ten westen van de Nijl en 70 km ten zuiden van Caïro. Dit afgelegen plaatsje heeft zijn bekendheid te danken aan één bezienswaardigheid: de trappenpiramide van Snofroe.

De piramide wordt toegeschreven aan Snofroe, hoewel het ook mogelijk is dat de bouw al begonnen was door zijn vader Hoeni. Dezelfde vader die ook bekend is van de Rode piramide van Snofroe en de knikpiramide van Snofroe.

Aan de noordzijde kan je via een trap toegang krijgen tot een lange dalende gang naar een ondergrondse kamer. Hoewel het de moeite waard is om hier in te gaan is er geen sarcofaag (stenen kist) aanwezig. Ook is het twijfelachtig of het ooit als grafkamer gebruikt is.

Het Nationaal Museum van Egypte

Het Museum der Egyptische oudheden ligt in het centrum van Caïro en biedt bezoekers de mogelijkheid om een aantal van de grootste schatten uit de Egyptische oudheid te bezichtigen. Denk bijvoorbeeld aan het gouden dodenmasker van Toetanchamon of de mummie van Ramses II. Daarnaast herbergt het grote museum ook vele kleinere vondsten uit de verschillende piramidegebieden.

Let op! In het museum mag je helaas geen foto’s maken. Je camera moet je bij de ingang inleveren. Gelukkig is er wel een speciale service voor waardoor je dit gratis op een veilige manier kan doen.

Een bezoek aan dit museum mag dus eigenlijk niet ontbreken als je van plan bent om vanuit Cairo de piramides te bezoeken. Het museum bestaat uit tientallen zalen die chronologisch zijn geordend en het heeft een indrukwekkende collectie van ruim 120.000 objecten. Hou er dus rekening mee dat je de collectie niet binnen een dag geheel kan bezichtigen.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel