Paardrijden en sigarenplantages in Viñales, Cuba

Viñales is na het prachtige maar chaotische Havana een verademing tijdens een rondreis op Cuba. Viñales is een pittoresk dorp in het westen van Cuba waar mensen elkaar en bezoekers op straat vrolijk begroeten.

Viñales is waar iedereen ’s avonds al schommelend in de schommelstoel van de avond geniet. Waar de voordeuren niet op slot gaan, omdat iedereen elkaar vertrouwt. Waar je helemaal tot rust komt door de kalmte die in dit dorp heerst. Maar Viñales is ook een goede uitvalsbasis om de prachtige omgeving te ontdekken.

Mocht je ’s avonds nog energie hebben, dan kun je een poging op de dansvloer wagen en salsa (leren) dansen in Polo Montañez.

Paardrijden en sigarenplantages

De vallei van Viñales

De beste manier om de vallei van Viñales te ontdekken is te paard. In de vallei zie je bijzondere rotsformaties, ossen die zware karren over de akkers trekken en mannen met strohoeden en een sigaar in hun mondhoek die je verwelkomen.

Tijdens de meeste tochten stop je enkele keren. Op de tabaksplantage wordt bijvoorbeeld alles uitgelegd over het produceren van sigaren en natuurlijk is er de mogelijkheid om een sigaar te proberen. Daarnaast kun je ook de lokale rum van Pinar del Rio proeven.

De paarden zijn goed getraind, waardoor je geen ervaring hoeft te hebben met paardrijden. Een tocht met een gids is ongeveer 5 CUC per uur en de meeste tours duren 3 tot 4 uur. Dezelfde route is ook met de fiets of wandelend te ontdekken. Fietsen huur je in Viñales voor ongeveer 1 CUC per uur.

Uitzicht over de vallei

Heb je geen zin in een paardrijd-, fiets- of wandeltocht, maar wil je wel van die prachtige uitzichten genieten? Hotel Horizontes Los Jazmines ligt net buiten Viñales en biedt een fantastisch uitzicht over de vallei. Het is mogelijk om hier te overnachten, maar je mag hier ook tegen betaling een middag doorbrengen aan de rand van het zwembad of een drankje drinken terwijl je geniet van de omgeving.

Ook bij het restaurant El Campesino heb je tijdens het eten een prachtig uitzicht op de vreemde rotsformaties. Het is mogelijk om hier te lunchen, maar de zonsondergang tijdens het avondeten bewonderen is pas een echte aanrader.

Grotten ontdekken

Cueva del Indio

In de omgeving van Viñales vind je verschillende grotten. Cueva del Indio, oftewel de Grot van de Indiaan, is de meest bekende. Deze grot vind je net buiten Viñales en bewonder je deels te voet en gedeeltelijk tijdens een boottocht. Het moment dat je vanuit de immense grot weer naar buiten vaart is magisch.

Het grootste grottenstelsel van Cuba heet Gran Caverna de Santo Tomás. Er is geen officiële ingang, dus je bent verplicht om met een gids naar deze grotten te gaan vanwege de veiligheid.

Bij de meeste accommodaties kun je een tour door deze grotten regelen. Gran Caverna de Santo Tomás is gemakkelijk te combineren met een middag zonnebaden op het strand.

Paradijselijke stranden

Het strand van Cayo Jutias

Viñales ligt in het binnenland van Cuba, maar binnen een uur sta je al op paradijselijke stranden.

Als je noordwaarts rijdt kom je uit bij het strand van Cayo Jutias. Het water is hier kalm, wat ook erg fijn is voor gezinnen met kinderen. Dit strand is veel minder toeristisch als bijvoorbeeld het strand van Varadero.

De meeste mensen die naar dit strand komen zijn Cubaans, waardoor dit strand authentiek is gebleven. Geen gigantische hotels of restaurants met Westers eten dus. Bij dit fijne zandstrand vind je enkele lokale restaurants, die paladares worden genoemd, waar je terecht kunt voor een vers visgerecht of een verfrissend drankje.

Het strand van het eilandje Cayo Levisa

Een andere plek om te zonnebaden is Cayo Levisa, ook aan de noordelijke kust. Vanaf het dorp Palma Rubia vertrekt er een boot die je in een half uur naar Cayo Levisa brengt. Omdat de boot maar op beperkte tijden heen en weer vertrekt is het een aanrader om hier te overnachten. Er is echter maar één hotel op het kleine eiland te vinden, dus houd daar rekening mee.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel