Wat te doen in Trinidad, de kleurrijke Cubaanse stad?

Als er een stad is die je in Cuba bezocht moet hebben is het Trinidad wel. Hoewel het een van de drukstbezochte steden van Cuba is krijg je hier een goede indruk van het dagelijks leven.

De geur van sigaren komt je tegemoet je in de straten en de salsamuziek verwelkomt je op iedere straathoek. Oude mensen schommelen tevreden in hun schommelstoel terwijl de kinderen een spelletje spelen in de schaduw van de gekleurde huizen. Mannen met gevlochten hoeden verplaatsen zich te paard door de stad en jongeren rijden op gammele fietsen over de met kinderkopjes belegde straten.

In deze kleurrijke koloniale stad valt veel te doen en het is een feest om te ontdekken. Daarnaast is Trinidad een perfecte uitvalsbasis om de nabijgelegen stranden en de groene heuvels in de omgeving te ontdekken.

Het kleurrijke Trinidad ontdekken

Een wandeling maken door het kleurrijke Trinidad is een van de leukste dingen om te doen. Je wordt steeds weer verrast door de mooie koloniale gebouwen, de sfeervolle pleinen met markten en de relaxte Cubanen die je op straat begroeten.

Wil je van prachtige panorama’s over deze koloniale stad genieten? De beste optie is het beklimmen van de kerk Iglesia y Convento de San Francisco. Voor 1 CUC heb je toegang tot het panoramapunt vanwaar je over de hele stad kunt kijken én het museum dat hier te vinden. Deze kerk vind je aan het prachtige Plaza Mayor, waar je nog meer bezienswaardigheden kunt vinden.

Aan Plaza Mayor vind je verschillende interessante kunstwerken en spullen in prachtige gebouwen, zoals Museo Historico Municipal en Museo Romántico. Houd er wel rekening mee dat de informatie in de musea voornamelijk Spaanstalig is. Bij de meeste musea betaal je een 1 of 2 CUC voor de entree, maar Galeria del Arte is gratis te bezoeken. Hier vind je tijdelijke tentoonstellingen in verschillende stijlen van Cubaanse kunstenaars. Vanaf de eerste verdieping heb je bovendien een mooi uitzicht op de kerk en Plaza Mayor.

In Cuba kun je heerlijk eten bij lokale restaurants die paladares worden genoemd. Zo ook in Trinidad. Enkele aanraders zijn Guitarra Mia, Café Don Pepe en het geliefde La Botija.

Het nachtleven in Trinidad

Je kunt Cuba eigenlijk niet verlaten zonder een poging op de dansvloer te hebben gewaagd. De Cubanen houden van salsa en in bijna iedere stad vind je wel een Casa de la Música. Dit danshuis in Trinidad is extra speciaal, want je vindt deze plek bovenaan de trappen aan Plaza Mayor.

Moed indrinken kan onderaan de trappen, waar verschillende Cubanen een lekkere mojito of andere cocktail voor je regelen. Maar Trinidad heeft meer danshuizen. Casa de la Trova en Palenque de los Congos Reales zijn andere leuke plekken waar je kunt leren salsadansen.

Ben je na het dansen van de salsa nog niet moe? Dan is Discotheca Ayala een leuke plek om naartoe te gaan. Deze discotheek is in een grot gebouwd en wordt daarom ook wel simpelweg the Cave genoemd. Vanaf Plaza Mayor loop je heuvelopwaarts en passeer je diverse eetcafés en kraampjes waar ze – goedkope - cocktails verkopen.

Verkoeling zoeken in de omgeving van Trinidad

De watervallen bij El Nicho, een nationaal park in de buurt van Cienfuegos.

In Trinidad kun je genoeg zien en doen, maar in de omgeving van het kleurrijke dorp is ook genoeg te beleven.

De temperatuur in Trinidad kan behoorlijk oplopen. Ben je op zoek naar een beetje verfrissing? Dan is een bezoek aan de watervallen van El Nicho een echte aanrader. Je vindt hier verschillende watervallen en bij enkele is het dus mogelijk om te zwemmen.

De wandeltocht is niet al te lang of te zwaar, waardoor deze daguitstap voor alle leeftijden leuk is. De Cubanen vinden het water vaak te koud, waardoor zij meestal aan de oever blijven zitten om te picknicken en te kletsen.

De entreeprijs voor het natuurpark en de watervallen is 10 CUC. Wil je tijd besparen tijdens een rondreis door Cuba? Deze plek ligt op de route van Cienfuegos naar Trinidad. Wie een taxi neemt vanaf Cienfuegos kan vragen om een tussenstop bij de watervallen van El Nicho.

Het strand bezoeken

Playa Ancón is het strand van Trinidad en ligt op een 8 kilometer lang schiereiland

Ook aan het strand kun je verkoeling zoeken. Op een zonnige dag vertrekken de meeste mensen naar Playa Ancón, een strand dat slechts een paar kilometer ten zuiden van Trinidad ligt. De Cubanen noemen dit ook wel het mooiste zandstrand van de zuidkust.

Playa la Batea is een minder bekend strand om te zonnen en te zwemmen, maar ook hartstikke leuk. Het is hier veel rustiger en bovendien is dit ook een goede plek om te snorkelen. Je klimt namelijk vanaf de rotsen het water in. Je kunt een parasol huren en er is een kleine eetkraam voor een snack of een cocktail. Dit strand is een echte aanrader als je zin hebt om de rust op te zoeken aan zee.

Je kunt beide stranden met de fiets bereiken: bij veel casa particulares worden fietsen voor 3 tot 4 CUC per dag verhuurd. Ook is het mogelijk om met de bus vanaf Trinidad naar de stranden te gaan. Een retourticket voor de bus kost 4 CUC.

Groene bergen en voormalige suikerrietplantages

Wilder's stock, één van de vele natuurlijke zwemplekken van de Caburni rivier.

Trinidad ligt aan de voet van de groene bergen van Sierra del Escambray. Wie een dag buiten de stad wil doorbrengen is hier op de juiste plek. In Topes de Collantes Nationaal Park vind je de Salto del Caburni waterval. De wandeltocht is ongeveer 6 kilometer en leidt je door een prachtig bos. Houd je ogen open voor kolibries, want de kans is groot dat je ze hier tegenkomt.

Vallei van de Suikermolens

Valle de los Ingenios, gezien vanuit de toren Manaca Iznaga.

Een andere mooie bestemming om te bezoeken als je in Trinidad bent is Valle de los Ingenios, oftewel de Vallei van de Suikermolens. In deze vallei waren vroeger verschillende slavenplantages te vinden waar suikerriet werd verbouwd.

Vanaf Torre Manacas Iznaga heb je hetzelfde uitzicht als de opzichters die destijds de slaven op de plantages in de gaten moesten houden. Voor 1 CUC heb je toegang tot deze toren. Je kunt Valle de los Ingenios per fiets ontdekken. De route is namelijk, op de heuvel bij het restaurant met het uitzichtplatform na, vrij vlak. Geen zin om te fietsen? Het is ook mogelijk om vanaf Trinidad een stoomtreintje naar Valle de los Ingenios te nemen.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel