Een klein natuurpark met grootse biodiversiteit: Manuel Antonio in Costa Rica

Costa Rica is een van de beste landen ter wereld om dieren in het wild te spotten. Het Midden-Amerikaanse land heeft namelijk een van de grootste biodiversiteit ter wereld.

Kort uitgelegd: op een klein oppervlak heb je een grote kans om veel verschillende dieren tegen te komen. Je hebt soms haast het gevoel alsof je door een dierentuin loopt, maar dan net wat bijzonderder.

Een van de meest populaire nationale parken in Costa Rica is ongetwijfeld Manuel Antonio. Door de kleine omvang kom je hier sneller dieren tegen dan in andere, grotere nationale parken. Bovendien is een groot deel van het park vlak, waardoor jong en oud van de natuur kan genieten.

Daarnaast vind je in Manuel Antonio ook enkele stranden waar je kunt zonnebaden en een verfrissende duik kunt maken in de zee.

Houd er rekening mee dat alle nationale parken in Costa Rica op maandag gesloten zijn, dus ook Manuel Antonio. De entreeprijs voor Manuel Antonio is 16 dollar (februari 2016).

Het nationale park ligt bij het gelijknamige kustdorp Manuel Antonio, aan de Pacifische kust van Costa Rica.

In het dorp is verder niet veel te doen. Er is een openbaar strand, Playa Espadilla Norte, waar mensen vooral heengaan om te zonnebaden of te surfen en aan de boulevard vind je enkele winkeltjes en restaurants. De meeste mensen overnachten in Manuel Antonio om zo vroeg mogelijk naar het nationaal park te kunnen gaan. Vanaf de hoofdstad San José is het ongeveer drieënhalf uur rijden naar Manuel Antonio.

Manuel Antonio, een klein dierenparadijs

Felgekleurde vlinders fladderen vrolijk om je heen. Leguanen warmen zich op in de zon. Brulapen laten zich van kilometers ver horen. Luiaards staren je vrolijk vanaf het bladerdek aan. Piepkleine vleermuizen verstoppen zich in de boomholtes.

Geen dag is hetzelfde in Manuel Antonio, want de dieren blijven zich continu verplaatsen. Hierdoor is het iedere dag weer een verrassing wat je tegen kunt komen.

Het nationaal park staat wel bekend als een van de beste plekken in Costa Rica om luiaards te spotten. In Manuel Antonio worden de jungle en de zee slechts van elkaar gescheiden door enkele fijne zandstranden. Het populairste strand is Playa Manuel Antonio, maar ook Playa Espadilla Sur is gemakkelijk te bezoeken. Op deze stranden zul je ongetwijfeld wasberen en kapucijnaapjes tegenkomen. Aangezien deze dieren gewend zijn aan mensen moet je goed op je spullen letten. Wie niet oplet is zo bestolen door deze brutale beesten!

Voor Playa Escondido moet je wat verder lopen, maar hier vermijd je wel de mogelijke drukte. Vlakbij de ingang van het park kun je nog een waterval bezoeken en vanaf de top van Punta Catedral geniet je van een adembenemend uitzicht.

Wel of geen gids in Manuel Antonio?

Het is niet verplicht om het park met een gids te verkennen. Manuel Antonio is relatief klein en je moet moeite doen om te verdwalen. De route naar de stranden is eigenlijk één lange, rechte weg en alles staat duidelijk aangegeven met borden.

Het is echter wel verstandig om een keer met een gids door het park te lopen. Veel dieren zijn op het eerste gezicht amper te zien doordat ze zich verschuilen in het bladerdek of een schutkleur hebben. De gidsen weten goed waar ze op moeten letten. Welke dieren zijn bijvoorbeeld vooral in de ochtend actief? En in welk soort bomen verblijven zij het liefst?

Tijdens de wandeling kunnen ze je bovendien meer vertellen over de flora en de fauna van Manuel Antonio. Tot slot hebben ze vaak ook verrekijkers en grote telescopen bij zich, waardoor je ook dieren kunt zien die je met het blote oog amper kunt waarnemen. Let er wel op dat je een gecertificeerde gids kiest, want er staan veel oplichters bij de ingang van het park.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel