5 interessante nationale parken in Costa Rica

Costa Rica wordt geroemd om de enorme diversiteit in natuur. In één vakantie kun je stranden, watervallen, regenwouden, actieve vulkanen, warmwaterbronnen en nevelwouden bezoeken.

Het Midden-Amerikaanse land heeft een van de grootste biodiversiteit ter wereld. Dit houdt in dat je in Costa Rica ontzettend veel verschillende planten en dieren tegen kunt komen.

Om de natuur zo goed mogelijk te beschermen zijn er diverse nationale parken opgericht. Het is onmogelijk om al deze parken tijdens één vakantie te bezoeken, dus je zult keuzes moeten maken. Hier volgen 5 nationale parken in Costa Rica die de moeite van het bezoeken waard zijn.

De meeste nationale parken zijn goed bewegwijzerd, waardoor je de natuur kunt verkennen zonder te verdwalen. Het is niet verplicht om de parken met een gids te bezoeken, maar het is wel een aanrader.

Houd er ook rekening mee dat alle nationale parken in Costa Rica op maandag gesloten zijn.

Gidsen kunnen je vertellen waar je op moet letten bij het spotten van dieren. Ze weten hoe de dieren zich gedragen, wat ze graag eten en wanneer je ze het beste kunt waarnemen. Bovendien hebben de meeste gidsen een verrekijker of een telescoop bij zich, waarmee je dieren kunt waarnemen die je met het blote oog bijna niet kunt zien. Let erop dat een gids gecertificeerd is, want er zijn veel oplichters actief.

1. Corcovado

Corcovado is misschien wel het meest ongerepte nationale park in Costa Rica. Je waant je hier in een geheel andere wereld. Eeuwenoude bomen die tot de hemel lijken te reiken. Watervallen en rivieren waar piranha’s, kaaimannen en krokodillen in leven. Verlaten stranden en dichtbegroeide bossen. Met regelmaat worden hier luiaards, ara’s, slingerapen, slangen en felgekleurde pijlgifkikkers gespot.

Door de afgelegen ligging kom je hier tijdens een wandeltocht weinig andere mensen tegen. Corcovado ligt op het schiereiland Península de Osa, in het zuiden van Costa Rica.

2. Tortuguero

Tortuguero wordt ook wel het kleine broertje van het Amazongebied genoemd. Je kunt hier door kanalen varen die als een doolhof door de jungle slingeren en de biodiversiteit is ontzettend groot.

Leguanen warmen zich op in de zon. Toekans en papegaaien verschuilen zich in het bladerdek. Kaaimannen liggen perfect gecamoufleerd in het bruine water te dobberen. ’s Ochtends word je gewekt door het geluid van brulapen en het gekwaak van kikkers.

Maar Tortuguero staat nog ergens anders om bekend. Tortuguero betekent namelijk ‘dorp van de schildpadden’. Verschillende schildpadsoorten komen hier op het strand ’s nachts hun eieren in een nest begraven. In een nest gaan wel meer dan honderd eieren. Onder begeleiding van een gids mogen mensen dit unieke natuurverschijnsel waarnemen.

Tortuguero is alleen per boot of met het vliegtuig bereikbaar en ligt aan de Caribische kust.

3. Rincon de la Vieja

In Costa Rica vind je meerdere vulkanen, zoals de Arenal en de Irazu. In het relatief onbekende park Rincon de la Vieja vind je niet alleen meerdere vulkanen, maar ook een bijzonder landschap: meren vol pruttelende zwavel en modder, warmwaterbronnen, gigantische bommen en indrukwekkende watervallen.

Rincon de la Vieja ligt ten noorden van Liberia, een stad dicht bij de grens met Nicaragua.

4. Manuel Antonio

Manuel Antonio is misschien wel klein qua oppervlakte, maar groots qua populariteit. Hier is het mogelijk om in slechts enkele uren behoorlijk wat dieren tegen te komen: schattige luiaards, luidruchtige brulapen, krabben ter grootte van een hand, nieuwsgierige kapucijnapen, felgekleurde insecten en vlinders, bijzondere leguanen. De kans is groot dat je enkele van deze dieren tegenkomt.

Neem ook je zwemkleding mee, want in Manuel Antonio vind je enkele stranden waar je kunt zonnebaden en een een duik in het water kunt nemen. Let op de stranden goed op je spullen, want er leven hier brutale wasberen en apen die je bestelen zodra je jouw spullen onbeheerd achterlaat.

Manuel Antonio ligt bij het gelijknamige dorp, aan de Pacifische kust.

5. Cahuita

Ook het nationale park Cahuita is nog niet bekend bij het grote publiek, waardoor je hier meer dieren dan mensen tegenkomt.

Er is zowel een beschermd gebied op het vasteland als in de zee. In de jungle heb je kans om bijvoorbeeld luiaards, apen, miereneters en neusberen tegen te komen. Op het strand met de wuivende palmbomen ervaar je het echte Caribische gevoel en het kleurrijke rif heeft een aantrekkingskracht op veel duikers.

Cahuita ligt aan de Caribische kust, op de weg van Limón naar Puerto Viejo de Talamanca.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel