6 dingen die je moet gedaan hebben in Medellín, Colombia

Medellín is een geliefde stop bij reizigers in Colombia. En terecht, want de stad heeft een ideaal klimaat, een bruisende atmosfeer, een ideale ligging in het land en genoeg activiteiten en bezienswaardigheden om de dagen mee te vullen.

Door de drugsoorlog, het kartel en de liquidaties heeft Medellín in de jaren tachtig en negentig geen goede naam opgebouwd. Veel hoogopgeleide Colombianen vertrokken, expats bleven weg en er werd amper geïnvesteerd in de stad.

Hoewel de stad enkele jaren geleden nog bekend stond als een van de gevaarlijkste steden ter wereld is het inmiddels voor reizigers veilig om Medellín te verkennen. Er zijn de laatste jaren talrijke veiligheidsmaatregelen genomen en er is veel geld geïnvesteerd in projecten om de armoede in de stad tegen te gaan.

Medellín ligt in de uitlopers van het Andesgebergte, waardoor er een ideaal klimaat heerst. Hierdoor wordt Medellín ook wel ‘de stad van de eeuwige lente’ genoemd. Er is genoeg te zien en te doen in Medellín, maar om de keuzestress te beperken volgen hier de leukste activiteiten en bezienswaardigheden!

1. Een rit met de kabelbaan

Medellín is tot nu toe de enige stad in Colombia met een uitgebreid metronetwerk, waardoor je je gemakkelijk door de stad kunt verplaatsen. Een deel van dit netwerk bestaat uit kabelbanen, die je naar de sloppenwijken in de heuvels brengen. Wie van een adembenemend uitzicht over de stad wil genieten koopt een kaartje voor de metro en reist simpelweg naar boven. Het laatste deel van de kabelbaan brengt je naar Parque Arvi, de ideale plek om aan de hectiek van de stad te ontsnappen.

2. Stad van Botero, de meest beroemde kunstenaar in Colombia

In het centrum van Medellín is altijd wel iets te beleven. Schreeuwende verkopers, straatartiesten en eetkraampjes domineren hier de straten.

Een aanrader is Plaza Botero. Hier vind je beelden van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Met zijn werken beeldt hij mensen en dieren in vreemde proporties uit, zowel met beelden als met schilderijen. De beelden op het imposante plein zijn gratis te bezichtigen. In het aangrenzende museum Museo de Antioquia vind je naast de schilderijen van Botero bovendien nog meer kunstwerken van andere meesters.

3. De Pablo Escobar tour

In de jaren tachtig en negentig was het drugskartel van de beruchte Pablo Escobar aan de macht in Medellín. Vraag aan tien inwoners wat zij van Pablo Escobar vinden en je krijgt tien verschillende verhalen te horen. Veel mensen haten de man omdat hij veel heeft verwoest en veel mogelijkheden voor Medellín en Colombia heeft ontnomen.

Pablo Escobar heeft namelijk een grote invloed gehad op het beeld dat de rest van de wereld van dit Zuid-Amerikaanse land heeft. Hij heeft opdracht gegeven aan ontelbaar veel liquidaties, martelpraktijken en het plaatsen van bommen. Pablo handelde volgens zijn motto ‘plata o plomo’, Spaans voor ‘zilver of lood’. Veel overheidsdienaren als politici en agenten werden omgekocht door Pablo, maar wie het smeergeld niet accepteerde ontving een kogel.

Andere, met name armere, mensen zien hem als de Robin Hood van Medellín, aangezien hij veel geld gaf aan de armen, banen regelde en veel geld investeerde in liefdadigheidsprojecten. Pablo Escobar en zijn drugskartel behoren hoe dan ook tot de geschiedenis van Medellín en het is daarom zeker interessant om een Pablo Escobar tour te doen.

4. Het kleurrijke Guatapé

Misschien wel het meest kleurrijke dorp in Colombia is Guatapé, ten westen van Medellín. Het dorp ligt aan een meer, dat met de talrijke beboste eilandjes meer lijkt op een lagune. Een wandeling door het dorp met de talrijke gekleurde en versierde huizen is een echte aanrader.

5. De Rots bezoeken

Enkele kilometers van Guatapé vandaan vind je La Piedra, oftewel de Rots. De immense rots is niet te missen en is al vanuit Guatapé te zien. Je moet wel 740 trappen beklimmen om op de top te staan, maar dat is het beslist waard. De uitzichten over het meer zijn adembenemend, met name tijdens de zonsondergang.

Guatapé en La Piedra liggen op ongeveer anderhalf uur rijden van Medellín vandaan. Met regelmaat vertrekken er bussen vanaf de noordelijke busterminal in Medellín.

6. Lopen door het Blotevoetenpark

Het Parque de los Pies Descalzos (Het Blotevoetenpark of Het park van de Blote Voeten) ligt midden in Medellín en biedt sinds 2000 een oase van rust en ontspanning. Hier vind je niet alleen een groot grasgebied, maar ook fonteinen, een grote zandkuil, verschillende tuinen en een bamboebos. Het hele park is goed onderhouden en het vormt dan ook een leuke omgeving om (al dan niet op blote voeten) rond te lopen. Midden in het park kan je een kijkje nemen in het wetenschappelijk museum Museo Interactivo EPM. Dit museum bevat 22 ruimtes vol technologische snufjes die met leuke praktijkvoorbeelden uitgelegd worden.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel