5 dingen die je moet gedaan hebben in Cartagena, Colombia

Cartagena biedt alles wat je in een bestemming zoekt: stranden, een historisch centrum, prachtige gebouwen, lekker weer, een bruisend uitgaansleven en een ruime keuze uit musea en andere bezienswaardigheden.

De oorspronkelijke naam van de Colombiaanse stad is Cartagena de Indias. De stad werd in 1533 gesticht en werd vernoemd naar de Spaanse stad Cartagena.

De binnenstad is een waar openluchtmuseum waar je je even in een andere tijd waant. Na iedere straathoek word je weer verrast door kleurrijke huizen, mooie kerken en sfeervolle pleinen. Het is niet voor niets dat de binnenstad van Cartagena op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De meeste accommodaties en restaurants in de historische stad zijn te vinden in de noordelijke wijk San Diego en het zuidelijke Getsemani. Maar wat mag je verder niet missen wanneer je in Cartagena bent?

1. Musea in de binnenstad

In het centrum van Cartagena heeft de museumliefhebber genoeg te doen. Een aanrader is het Palacio de la Inquisicíon, oftewel het Martelmuseum. De imposante voorgevel nodigt je uit om het indrukwekkende gebouw van de binnenkant te bezichtigen. Vergeet niet naar het balkon te gaan om van het uitzicht te genieten.

Eeuwen geleden zat in dit gebouw het Tribunaal van de Inquisitie gevestigd. De collectie laat een aantal martelinstrumenten zien en geeft uitleg over de inquisitieperiode. Je vindt dit museum bij het Simón Bolivar park. Aan dit plein vind je ook het Museo del Oro, oftewel het Goudmuseum. Hoewel de collectie niet zo groot is als die van het Goudmuseum in Bogotá vind je hier talrijke gouden sieraden en voorwerpen van de Caribische inheemse Zenú cultuur.

2. Van Nederlandse hand: Castillo de San Felipe de Barajas

Het is een van de grootste forten die de Spanjaarden ooit in hun kolonies hebben gebouwd: Castillo de San Felipe de Barajas. Je vindt het verdedigingsfort op de heuvel San Lázaro, buiten het historische centrum van Cartagena.

Interessant detail: Het fort is ontworpen door een Nederlander, Ricardo Carr. Het bouwwerk is echter gerealiseerd door een Spanjaard. Vandaag de dag kun je verdwalen in het gangenstelsel, die vroeger als vluchtroutes dienden, of rondstruinen met een audio guide in het immense fort.

3. De zonsondergang bewonderen

Het is zeker de moeite waard om een wandeling over de stadsmuur Las Murallas te maken. De muur beschermde de stad vroeger tegen piraten en andere vijanden. De stadsmuur loopt rondom het historische hart van Cartagena, waardoor je van bovenaf kunt genieten van de koloniale gebouwen.

Zorg ervoor dat je tussen 5 en 6 uur ’s avonds op de muur bent, zodat je een prachtige zonsondergang kunt zien. Een populaire plek om de zonsondergang te bewonderen is Cafe del Mar. Terwijl de zon naar de horizon zakt geniet jij hier van een verfrissende cocktail of een biertje. De muur is echter een openbare ruimte. Je kunt dus ook een fijn plekje opzoeken en de zonsondergang helemaal gratis bewonderen.

4. Verken de stad in de avond

De temperatuur kan overdag nogal hoog oplopen in Cartagena, soms tot wel veertig graden. ’s Avonds koelt de stad af en krijgt Cartagena een mysterieus tintje. Alles is prachtig verlicht en er is veel entertainment op straat.

Zo zijn er regelmatig typisch Caribische dansers en muzikanten op diverse pleinen te vinden. Cartagena bruist ’s avonds. Je hoeft niet vreemd op te kijken als er bijvoorbeeld salsa op straat wordt gedanst. Langs de muur vind je een markt waar je een leuk souvenir kunt scoren. Wie op een speciale manier Cartagena wil verkennen maakt een tocht per paard en wagen. Erg romantisch!

Er zijn verschillende rooftopbars waar je ’s avonds een drankje kunt doen, met een prachtig uitzicht op de verlichte skyline van het nieuwe deel van Cartagena. Ook wie een dansje wil wagen is in Cartagena op de juiste plek, want er wordt gedanst tot de zon opkomt.

5. Playa Blanca en de Rosario eilanden

Cartagena is niet alleen interessant vanwege de historische binnenstad. In de buurt van de stad vind je ook een paar van de mooiste stranden van de noordkust van Colombia.

De koraalriffen rondom de Rosario eilanden zijn adembenemend mooi en perfect voor een snorkel- of duiktrip. ’s Ochtends vertrekken er boten naar het prachtige strand Playa Blanca. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier witte zandstranden, kristalhelder turquoise water en een relaxte sfeer verwachten. Het is mogelijk om te overnachten op Playa Blanca en er zijn diverse restaurants waar je de verse vangst van de dag kunt eten.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel