De hoogtepunten van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá

Bogotá kan bij de eerste ontmoeting hectisch, vies en chaotisch overkomen. Maar als je de hoofdstad van Colombia eenmaal een kans geeft zul je merken dat er veel te zien en te doen is.

Bogotá werd in 1538 gesticht en ligt centraal in Colombia. De stad is rijk aan musea, bijzondere gebouwen en sfeervolle wijken. Bogotá is het politieke, culturele en financiële centrum van het land. Houd er rekening mee dat Bogotá en de omgeving op meer dan 2500 meter boven zeeniveau liggen, waardoor het hier behoorlijk fris kan zijn. Een aantal hoogtepunten van de Colombiaanse stad op een rijtje.

Feest voor het oog: La Candelaria

De wijk La Candelaria vormt het historische hart van Bogotá. Deze wijk bestaat uit talrijke gekleurde gebouwen, eeuwenoude kathedralen, houten balkons en smalle straten. Je bent even zoet met het bezoeken van al de musea in deze wijk.

De duizenden attributen in het beroemde Goudmuseum, oftewel Museo de Oro, zijn zeker een bezichtiging waard. Hoewel de bekende kunstenaar Fernando Botero oorspronkelijk uit Medellín komt is er ook een museum aan zijn kunst gewijd in Bogotá, het Museo Botero. Vergaap je aan de schilderijen waarbij dieren en mensen in vreemde proporties zijn geschilderd. Bovendien vind je in dit museum ook werken van onder meer Renoir, Dalí en Picasso.

Aan Plaza Bolivar vind je diverse overheidsgebouwen zoals het Paleis van Justitie en het Nationaal Capitool. Op het plein is altijd een grote groep duiven te vinden, die regelmatig worden gevoerd door inwoners. Omdat deze wijk erg geliefd is bij toeristen is de kans op zakkenrollen hier ook groter. Let dus goed op je spullen en loop niet met camera’s en sieraden te koop. Bovendien is het verstandig om niet ’s avonds laat door de straten te zwerven.

Op z’n Hollands: fietstour door de stad

Het is mogelijk om Bogotá per fiets te verkennen. Met Bogotá Bike Tours maak je een tour van ongeveer vier uur waarbij je de diverse kanten van de hoofdstad krijgt te zien. Je gaat bijvoorbeeld naar een lokale markt om de vele exotische fruitsoorten te proeven en drinkt koffie bij een kleine koffiefabriek in de stad.

Ook de rauwe, minder mooie plekken bezoek je tijdens deze fietstocht, zoals de hoerenbuurt. Daarnaast is de uitleg over de prachtige graffiti art en de achterliggende betekenissen zeer interessant.

Er zijn verschillende contactmomenten met de lokale bevolking en je krijgt zelfs de mogelijkheid om tejo, de nationale sport van Colombia, te spelen. Het spel lijkt nog het meest op de Europese variant van jeu de boules. Met een steen probeer je blokjes vol met kruit te raken die in een bord van klei zijn geplaatst. Het kantoor en de verzamelplaats van Bogota Bike Tours zit in de wijk La Candelaria.

De sfeervolle wijk Usaquén

De wijk Usaquén ligt wat meer in het noorden van Bogotá. In deze wijk vind je veel bars en restaurants met menukaarten van over de hele wereld. Iedere zondag is er een sfeervolle markt in Usaquén. Je kunt hier een souvenir voor het thuisfront scoren, maar er zijn ook veel straatartiesten en eetkraampjes. Probeer bijvoorbeeld een wafel met arequipe, een soort karamelstoop die populair is in Latijns-Amerika.

Uitzichtpunten over de immense stad

Bogotá is met stip de grootste stad van het land. Vanaf de top van Cerro Monserrate, 3100 meter boven zeeniveau, kun je genieten van prachtige panorama’s over de stad. Een populair moment om van het uitzicht te genieten is tijdens de zonsondergang, wanneer de lucht boven Bogotá roodoranje kleurt.

Op de top van de berg vind je een kleine witte kerk en enkele restaurants. Je bereikt de top met een kabelbaan, die je binnen enkele minuten naar boven brengt. Het is ook mogelijk om naar de top te wandelen, maar er zijn diverse meldingen van berovingen tijdens deze wandeling.

Een ander bijzonder uitzichtspunt is de Torre Colpatria. Deze wolkenkrabber is een van de hoogste gebouwen van de stad en zelfs van Zuid-Amerika. Het gebouw is alleen van vrijdagavond tot en met zondag geopend voor bezoekers.

De omgeving van Bogotá

De Zoutkathedraal ligt vlakbij de stad Zipaquirá en is een kerk die is ingericht in een zoutmijn.

Wil je even de hectiek van Bogotá ontvluchten? Dan zijn er genoeg dingen te ondernemen in de omgeving van de stad. Bezoek bijvoorbeeld het dorp Zipaquira, waar je de bijzondere zoutkathedraal kunt bezoeken. Deze kerk is in een zoutmijn gebouwd en maakt ongetwijfeld een indruk op je. Of misschien ga jij wel op zoek naar de legende over El Dorado bij Laguna de Guavita. Wie de rust wil opzoeken maakt een uitstap naar het natuurpark Chicaque, ten westen van Bogotá. De mist die vaak in het dal blijft hangen geeft de omgeving een mysterieus tintje.

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel