Dit kan je doen tijdens een stedentrip naar Xi’an, China

Xi’an wordt jaarlijks door miljoenen reizigers bezocht, met name vanwege het wereldberoemde Terracottaleger. Maar wat is er nog meer in en rondom de voormalige Chinese hoofdstad te doen?

De stad Xi’an ligt centraal in China, in de provincie Shaanxi, en verdient zonder meer de titel van een van de meest historische steden in China. Eeuwenlang was Xi’an namelijk de hoofdstad van verschillende Chinese dynastieën.

Bovendien was de stad een belangrijk handelscentrum, gezien Xi’an het oostelijk begin- en eindpunt was van de zijderoute, die van China tot aan de Middellandse Zee liep.

Op z’n Hollands de stadsmuur verkennen

Bijna geen enkele Chinese stad heeft een stadsmuur die door de eeuwen heen zo intact is gebleven als die van Xi’an. Je kunt op de muur een fiets of een tandem huren.

Wanneer je helemaal rond hebt gefietst of gewandeld heb je ruim 14 kilometer afgelegd. Met de fiets ben je, inclusief enkele stops, al snel een uur onderweg. Je hebt mooie uitzichten op de oude gebouwen binnen de muren en de wolkenkrabbers die het centrum van Xi’an omringen.

De Bell Tower (klokkentoren) van Xi’an stamt uit 1384 en stond letterlijk in het hart van de oude Tang-stad.

De Bell Tower is het centrale punt van de binnenstad van Xi’an. Het bouwwerk in het midden van een hectische rotonde is een opvallende verschijning.

Vroeger werd de toren gebruikt om de inwoners te laten weten dat de stadspoorten bij zonsondergang gingen sluiten. Je kunt de Bell Tower tegen betaling beklimmen. Vanaf de bovenste verdieping heb je een goed uitzicht op de verkeersdrukte van de stad. Bussen, auto’s, taxi’s, fietsers – alles krioelt langs elkaar heen.

De nabijgelegen Drum Tower werd vroeger gebruikt om aan te geven dat de stadspoorten bij zonsopgang weer open gingen. Met wat geluk bezoek je deze toren tijdens een korte drumvoorstelling. Beide torens zijn ’s avonds prachtig verlicht en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Neonlichten en een sfeervol doolhof van straatjes

De Grote Moskee van Xi'an is gebouwd in de 8e eeuw en een zeer populaire toeristische attractie.

In de buurt van de Drum Tower vind je de moslimwijk van Xi’an. Op de markt in deze wijk worden al je zintuigen geprikkeld. De geur van exotische kruiden vindt al snel een weg naar je neus en je smaakpapillen maken overuren bij de vele eetkraampjes.

In de hoofdstraat van deze wijk schreeuwen de neonborden met felle letters om aandacht. Sla je een zijstraatje in, dan beland je langzaam maar zeker in het doolhof met leuke winkeltjes waar je gegarandeerd een leuk en zelfs souvenir zult vinden.

Een aanrader om te bezoeken is de Grote Moskee van Xi’an. Dit is geen typische moskee die je gewend bent: het bouwwerk is voor een groot deel in Chinese stijl gebouwd. Hier en daar vind je kleine Arabische versieringen.

Ontdek de omgeving van Xi’an

Het Terracottaleger bestaat uit 9099 terracottafiguren die als grafgiften zijn meegegeven aan de eerste keizer van China.

Met name het wereldberoemde Terracottaleger bezoeken is voor de meeste reizigers een reden om Xi’an te bezoeken. Deze beelden van aardewerk werden als grafgift meegegeven aan Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China en de man die China tot één rijk verenigde.

Dit leger bestaat uit duizenden krijgers, paarden en ruiters. Verspreid over drie hallen kun je het Terracottaleger bezichtigen. Vandaag de dag worden er nog steeds standbeelden gerestaureerd. Het verhaal over keizer Qin Shi en het beeldenleger wordt in een interessante documentaire uitgelegd die je hier kunt bekijken.

Vanuit Xi’an is het mogelijk om de heilige Hua Shan te bezoeken. Deze berg heeft verschillende toppen waar je naartoe kunt wandelen en biedt prachtige panorama’s over het Qingling-gebergte. Bovendien vind je verspreid over de bergtoppen schilderachtige taoïstische tempels.

Voor de echte waaghalzen is er de Plankenroute – een weg van smalle, houten planken die je enkel kunt bewandelen als je gezekerd bent. De adrenaline giert door je lichaam als je tussen je voeten door naar beneden kijkt.

Verplaatsen door Xi’an

Xi’an is een relatief makkelijke stad om op eigen houtje te verkennen. De stad bestaat uit grote, overzichtelijke straten. Je vindt hier bijna geen wirwar van smalle straatjes en met een plattegrond is het vrijwel onmogelijk om in Xi’an te verdwalen.

Het deel binnen de stadsmuren verken je beter te voet. Het metronetwerk van Xi’an bestaat momenteel uit twee lijnen, maar heeft voornamelijk haltes buiten de stadsmuren. Er rijden bovendien reguliere bussen en er is de toeristische hop-on-hop-off bus die bij belangrijke bezienswaardigheden van Xi’an stopt.

Hoe bereikbaar is Xi’an?

Xi’an wordt vaak bezocht bij een rondreis door China. De stad is zowel per vliegtuig als per trein bereikbaar. Vanuit verschillende grote steden vlieg je binnen enkele uren naar Xianyang International Airport. Het vliegveld ligt zo’n 50 kilometer buiten de stad. Veel reizigers stoppen in Xi’an tijdens de treinreis van Beijing naar Chengdu.

Vanuit beide steden doe je er met de slaaptrein zo’n 12 tot 13 uur over om hier te komen. Het treinstation waar je aankomt ligt aan de noordkant van de stadsmuur. Daarnaast gaan er ook hogesnelheidstreinen vanuit Beijing, de G-trein. Na zo’n 6 uur kom je dan aan op treinstation Xi’an North.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel