5 tips voor een leuke tijd in Beijing

Het mysterieuze China is het grootste land van Azië en heeft een aantrekkingskracht op mensen van over de hele wereld. De Verboden Stad en een bezoek aan de Chinese Muur staan natuurlijk op het programma, maar is nog veel meer te zien en te doen in de Chinese hoofdstad!

Bezoek de traditionele hutongs met de smalle straatjes en struin rond op de vele marktjes die Beijing rijk is. Hier volgen nog vijf tips om een onvergetelijke tijd in deze stad te hebben.

1. Ontelbaar veel tempels

De Tempel van de Hemel (het Altaar des Hemels) ligt in een uitgestrekt park in het zuiden van Peking.

Je hebt weken nodig om alle tempels in Beijing te ontdekken. Tijdens je stedentrip zul je dus moeten selecteren. De Tempel van de Hemel is een echte aanrader. De keizers brachten hier tijdens de Ming- en Qing-dynastie, tussen de veertiende en twintigste eeuw, offers voor het bespoedigen van een goede oogst. Tegenwoordig is het tempelcomplex open voor publiek en mogen de gewone burgers hier komen.

Een minder bekend tempelcomplex is de Confuciustempel. Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in de filosoof Confucius is deze plek een aanrader. Beijing staat gelijk aan hectiek en chaos. Rustgevende plekken als deze zijn dan na een paar dagen een verademing.

Het Zomerpaleis in Beijing maakt misschien nog wel meer indruk dan de wereldberoemde Verboden Stad. Je brengt gemakkelijk een dag door in dit keizerlijke zomercomplex. Beklim de honderden traptreden naar de top van de heuvel. Hier vind je de prachtige Lamatempel en geweldige vergezichten over het Kunming-meer. Of wandel door de lange wandelgang waar je iedere meter weer iets nieuws ontdekt. Op de balken en de plafonds vind je namelijk honderden schilderingen.

2. Ontspannen in de stadsparken

Het Jingshanpark ligt ten noorden van de Verboden Stad en is een voormalige keizerlijke tuin die nu publiek toegankelijk is.

Bijna iedere wijk heeft wel een park waar je de voeten wat rust kunt gunnen. Na een bezoek aan de Verboden Stad kun je gelijk door naar het Jingshanpark. Hier kun je genieten van prachtig ingerichte tuinen met kleurrijke bloemen en bijzondere bomen. Klim naar de top van de heuvel, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over onder meer de Verboden Stad.

Niet ver hiervandaan vind je ook het Beihai Park. Deze keizerlijke tuin is een schilderachtige plek om rond te struinen. De bevolking komt op een zonnige namiddag samen in het Yuyuantanpark. Een groepje mannen speelt Mahjong, een oud stel leert de tango op straat en kinderen spelen aan de vijverkant. Maak een ontspannend boottochtje over het meer of geniet simpelweg van alle bezigheden in dit sfeervolle park.

3. Beroemde Pekingeend proeven

Welk gerecht komt als eerste in je op als je denkt aan Beijing? Juist: Pekingeend. Deze maaltijd is onlosmakelijk verbonden aan de Chinese hoofdstad. Het is vernoemd naar de manier waarop de geroosterde eend al eeuwenlang in Beijing wordt bereid en gegeten.

Het gerecht bestaat sinds de Yuan-dynastie uit de dertiende eeuw. Pekingeend werd lange tijd alleen aan de keizerlijke familie in China geserveerd, maar tegenwoordig kan het door iedereen worden besteld. De knapperige huid is geliefd bij veel Chinezen.

Je vindt Pekingeend zelfs op de menukaarten in de Chinese restaurants in Nederland. Maar de beste Pekingeend proef je natuurlijk in de stad waar het al honderden jaren wordt bereid.

Bij de meeste restaurants in Beijing komt de kok naar jouw tafel om de eend in stukjes te snijden. Vaak moet je wel een aantal uren van tevoren bestellen, vanwege de lange bereidingstijd.

4. Exotische gerechten op de menukaart

Wangfujing Street is een van de oudste en drukste winkelstraten in Peking. Dagelijks bezoeken maar liefst 100.000 mensen deze straat.

Hanenpoten, varkensstaarten en koeienlongen: het staat allemaal op de menukaarten in Beijing. Je zult je regelmatig afvragen wat er op je bord ligt en of het wel zo slim is om het op te eten. Maar wie een beetje avontuurlijk is ingesteld zal hier een spannende ontdekkingstocht door de Chinese keuken maken.

Ben je in de buurt van de populaire winkelstraat Wangfujing Street? Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan de zijstraat die bekend staat als Wangfujing Snack Street. Je vindt hier sprinkhanen, duizendpoten en kleine schorpioenen vastgeprikt op stokjes, maar ook ‘veilige’ dingen om te proeven als tofu, geflambeerd ijs en fruitspiesjes.

Tot slot kun je in veel restaurants hotpotten, dat veel lijkt op fonduen. Dit is een populaire manier in heel Beijing om met een paar mensen van een lekker avondmaal te genieten.

5. Fietsen als een echte Hollander

“There are nine million bicycles in Beijing”, zong Katie Melua jaren geleden. Of er ook daadwerkelijk negen miljoen Chinezen op de fiets rijden is de vraag, maar fietsen door Beijing is leuk!

De hoofdstad heeft weinig heuvels en is relatief plat, waardoor de fiets een geschikte manier is om je door de chaos te verplaatsen. Bovendien stop je veel gemakkelijker bij een leuk uitziend eettentje, rustig park of een lokale vogeltjesmarkt.

Vraag bij het huren van een fiets of ze het stuur en het zadel kunnen verstellen: de gemiddelde Chinees is namelijk een stuk kleiner dan de meeste Nederlanders.

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel