China: wat je moet weten voordat je aankomt

Een reis naar China, het grootste land van Azië, staat bij veel reizigers op hun verlanglijst. Ontdek in Beijing de Verboden Stad, waar het Chinese rijk eeuwenlang werd geregeerd door de keizers. Of struin door de hypermoderne stad Shanghai. Een reis naar China is niet compleet zonder een bezoek aan de Chinese Muur of de schattige panda’s en ook de heilige bergen zijn absoluut een bezoek waard.

De tradities en gebruiken van Chinezen zijn een wereld van verschil met die van de Westerse wereld. Je zult regelmatig je ogen uitkijken tijdens bizarre situaties. Om een reis naar dit mysterieuze land zo soepel mogelijk te laten verlopen is enige voorbereiding geen overbodige luxe. Wat moet je weten en regelen voordat je naar China vertrekt?

Visum

Om China binnen te komen heb je een visum nodig. Wie komt om te reizen kiest voor een reizigersvisum, wie voor werk een bezoek aan het land brengt kiest voor een zakenvisum. Deze visa kunnen worden aangevraagd via de Chinese ambassade in Nederland. Je kunt hier zelf naartoe gaan, maar voor een klein bedrag kan een visumbureau dit ook voor je doen. Het invullen van de formulieren, een lastig en tijdrovend klusje, moet je nog wel zelf doen. Zorg ervoor dat jouw paspoort genoeg vrije pagina’s heeft voor het visum. Daarnaast moet je een pasfoto en soms ook een reisschema aanleveren.

Verplichte vaccinaties

Er zijn bijna geen verplichte vaccinaties voor China. De enige verplichte inenting is die voor gele koorts, maar alleen als je in de zeven dagen voordat je naar China gaat in een land met gele koorts bent geweest. Dit zijn voornamelijk Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.

Er zijn wel enkele vaccinaties die worden aanbevolen bij een bezoek aan China. Een inenting voor DTP, buiktyfus, hepatitis A en hepatitis B is erg gebruikelijk. Regel op tijd de afspraken voor jouw vaccinaties. In het zuiden van China heb je bovendien kans om malaria op te lopen. Draag hier bedekkende kleren, gebruik muggenspray en slik zo nodig malariatabletten.

Geld

De valuta in China is de renminbi, dat het geld van het volk betekent. De munteenheid, de Chinese yuan, klinkt buitenlanders bekender in de oren. De wisselkoers kan per dag verschillen, houd deze dus goed in de gaten. 1 euro is tussen de 6 en 9 yuan waard.

In de grote steden kun je gemakkelijk geld pinnen bij de ATM’s. In internationale winkels is het soms mogelijk om met dollars te betalen, maar dit is niet gebruikelijk.

Verblijf je buiten de grote steden? Zorg er dan voor dat je genoeg contant geld op zak hebt. In de dorpen zijn namelijk bijna geen pinautomaten en ATM’s.

Rondreizen door China

China heeft een geweldig netwerk van hogesnelheidstreinen. Het reizen per trein is snel, gemakkelijk en goedkoop. Bovendien leer je de bevolking al reizend goed kennen. Reserveer op het treinstation van tevoren een stoel of bed. Dit kan zelfs al enkele dagen voor vertrek.

Er zijn bovendien regelmatig vluchten tussen de grote steden. In het vliegtuig geniet je van de prachtige vergezichten over het Chinese landschap. Bestudeer van tevoren wat de handigste manier van reizen voor jou is. De trein is soms net zo snel als het vliegtuig, maar vele malen goedkoper.

Tot slot maken veel Chinezen gebruik van de bus. Het is met name een efficiënte manier om je naar de dorpen rondom de grote steden te verplaatsen.

Cultuur

De Chinese cultuur is op vele punten heel anders dan de meeste Nederlanders gewent zijn. Als je als toerist China bezoek zonder iets over die cultuurverschillen te weten kan je al snel een lichte cultuurschok ervaren.

Vooral het voorkomen van gezichtsverlies is voor Chinezen erg belangrijk. Niet alleen voor een Chinees zelf, maar ook naar andere Chinezen toe. Gezichtsverlies voorkomen is belangrijker dan bijvoorbeeld direct of oprecht zijn. Het is dus belangrijk genoeg om rekening mee te houden. Boos worden of uit frustratie gaan schreeuwen moet je dan ook altijd voorkomen, want de kans is groot dat je jezelf alleen maar benadeelt. Aan de andere kant is de kans ook groot dat welverdiende complimenten alleen maar positief uitpakken!

Doet de afstandbediening van de televisie in jouw hotelkamer het niet? Vertel dan dat de kamer prima is, maar dat het helemaal goed zou zijn als de afstandbediening ook zou werken. De kans is dan groot dat het snel wordt opgelost, in plaats van dat jouw klacht op een redelijk ongemakkelijke manier wordt genegeerd.

En dan nog die moeilijke taal

De officiële taal van China is het standaard-Mandarijn; het basisdialect van Noord-China. Deze taal wordt verstaan door een ruime meerderheid van de bewoners van China.

De Chinese taal zit ontzettend ingewikkeld in elkaar en is dan ook niet in een paar dagen te leren. Veel reizigers komen niet verder dan ‘Ni hao’ (hallo) en ‘xie xie’ (bedankt). Bovendien moet je opletten hoe je de woorden uitspreekt; een woord kan met verschillende klemtonen meerdere betekenissen hebben. En dan is het lezen en schrijven nog achterwege gelaten.

Laat een adres naar een bezienswaardigheid, treinstation of vliegveld altijd in het Chinees opschrijven, bijvoorbeeld door het hotelpersoneel. Als jouw taxichauffeur geen Engels spreekt kun je hem altijd de opgeschreven tekst tonen.

Daarnaast is een point-it boekje een ideale uitkomst. In zo’n compact boekje staan plaatjes van vervoersmiddelen, etenswaren en bezienswaardigheden. De betekenis is in zowel het Engels als het Chinees erbij geschreven. Met wijzen naar de plaatjes en enkele handgebaren kom je vaak al een heel eind!

Laatst gewijzigd op:

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel