Ritje op een olifant? Sambo kon het niet meer aan en stierf in de hitte

Sambo vervoerde dagelijks vele toeristen van en naar de beroemde tempels in Cambodja, maar deze week werd het te veel voor het uitgeputte dier.

Al vijftien jaar lang werkte het vrouwtje voor het olifantenbedrijf "Angkor Elephant Company" dat actief is bij het populaire tempel-complex Angkor What.

Na een rit van ruim een half uur bij veertig graden hitte zakte ze in elkaar. Het arme dier had twee toeristen op haar rug toen ze stierf aan een hartaanval.

Volgens een dierenarts was de hartaanval mede veroorzaakt door uitputting en de hoge temperaturen gecombineerd met een gebrek aan wind.

Onderzoek

Dierenactivisten hebben direct een onderzoek geëist naar de reden waarom het 45 jaar oude dier toch moest doorwerken, terwijl het windstil was en de temperaturen zo hoog waren. De manager van het bedrijf heeft in een reactie kenbaar gemaakt zeer verdrietig te zijn om de dood van Sambo.

Na de dood van de vrouwtjesolifant is er op change.org een online petitie opgezet voor het beëindigen van de olifantenritten bij het tempel-complex. De petitie is inmiddels al ruim 50.000 keer ondertekend. "Een olifantenrit zonder dierenleed? Dat bestaat niet.", zo valt te lezen bij de petitie.

Volgens een woordvoerder van World Animal Protection Nederland, die zich al jaren inzet voor het afschaffen van dit soort praktijken, kan je beter geen ritjes maken op een olifant. Wil je toch een olifant zien? Dan kan je beter naar een safaripark gaan. "Olifanten zijn wilde dieren en daar dien je geen ritjes op te maken", aldus de woordvoerder.

Olifanten spotten in Cambodja

Wil je tijden jouw vakantie toch olifanten spotten in Cambodja? Kijk dan voor een bezoekje aan het Elephant Valley Project in de provincie Mondulkiri.

Dit park ligt in het oosten van het land aan de grens met Vietnam en is een van de beste 3 plaatsen in Zuidoost-Azië om diervriendelijk olifanten te spotten. Je vind er bijna de halve olifantenpopulatie van heel Cambodja.

Laatst gewijzigd op:
0
Reactie geschreven door Vincent vd Meer @

Ik heb zulke ritjes gezien in Thailand, Pattaya en vond 3 mensen op z'n beest ook een beetje een nare vertoning. Goed oppassen dus dat je geen geld geeft aan mensen die dieren uitbuiten of mishandelen. Er zijn helaas te veel horror verhalen te lezen over hoe slecht sommige olifanten behandeld worden terwijl er wel geld aan wordt verdiend :(

1
Reactie geschreven door @

Olifanten zijn daar niet voor geboren... lekker met rust laten dus!

Jouw reactie

Jouw vraag in één zin.

Optioneel

Je e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties op jouw bericht.

Gerelateerde intel